Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Reglementări privind declararea decesului în Moldova: Patru decese, anulate de instanță în ultimul an

2 oct. 2023,, 12:43   Societate
5313 1

Anul trecut și în prima jumătate din acest an, Agenția Servicii Publice a emis aproape 57 de mii de acte de deces.

Circa 100 de acte au fost întocmite în temeiul unei hotărîri judecătoreşti, iar dintre acestea patru au fost anulate, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Ce spune legea despre eliberarea unui certificat de deces? Cine poate cere acest lucru și ce se întîmplă cu morții necunoscuți?

Întreaga procedură începe cu etapa declarării verbale a decesului.

„Cine are obligația de a face această declarație verbală? Obligația de a declara decesul o au membrii familiei, rudele decedatului, în lipsa acestora obligația o au colocatarii, vecinii, administrația imobilului, medicul”, a spus șefa Serviciului stare civilă Rîşcani, municipiul Chişinău, Tatiana Cotorobai.


Apoi, autoritățile trebuie să înregistreze decesul.

„Temei pentru înregistrarea decesului servește certificatul medical constatator al decesului, eliberat de o unitate sanitară, o hotărîre judecătorească privind constatarea decesului persoanei sau prin care aceasta a fost declarată decedată. Înregistrarea decesului are loc la organul de stare civilă, în raza căruia a avut domiciliul persoana respectivă, la organul de stare civilă în raza căruia s-a produs decesul și în raza căruia a fost emisă hotărîrea judecătorească”.

Se întocmește un act de deces, în baza căruia se eliberează certificatul de deces.

Sînt situații în care unele persoane figurează ca decedate, deși în realitate sînt în viață.

„În cazul în care se stabilește că persoana este în viață, ea poate să-și perfecteze un buletin la misiunile diplomatice ale țării peste hotare, iar noi asta vedem că este în viață sau aici poate să vină și noi vedem actul de deces, în cazul respectiv se întreprind acțiuni de revizuire a hotărîrii respective. Și se emite un alt act judecătoresc privind clasarea hotărîrii în cauză”.

Conform datelor furnizate de Agenția Servicii Publice, în perioada anului 2022 și pînă în prezent, 103 acte de deces au fost întocmite în baza unei hotărîri de judecată. Dintre acestea, patru acte au fost anulate mai apoi, tot prin intermediul instanțelor.

„Dacă autoritățile competente determină datele persoanei neidentificate, ei comunică datele în adresa ASP și ele sînt modificate. Avem și cazuri invers. Cînd a fost o identificare greșită, a fost întocmit un act de deces cu nume, prenume, la etapa identificării care a avut loc, dar s-a stabilit că identificarea a fost eronată”.

În prima jumătate a acestui an, Agenția Servicii Publice a emis în jur de 20 de mii de acte de deces.

0
1
1
6
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?