Potrivit Raportului, valoarea totală a ajutorului de stat raportat în 2022 a fost de 3 369 924 mii lei sau 1,23 % din PIB. Această valoare s-a majorat comparativ cu anii 2020-2021.
Valoarea ajutorului de stat autorizat a constituit 2 823 288 mii lei. Ajutorul de stat destinat remedierii pagubelor cauzate de calamitați naturale sau de alte situații excepționale a constituit 1 048 177 mii lei sau circa 31 % din valoarea ajutorului raportat. Aproximativ 65 % din ajutorul de stat a fost acordat sub formă de facilități fiscale și vamale, iar cea mai mare pondere a ajutorului a fost orientată spre dezvoltarea regională. Cea mai semnificativă măsură de sprijin orientată spre dezvoltare regională a constituit schema de ajutor de stat „Moldova IT Park”, gestionată de către Serviciul Fiscal de Stat. O altă măsură de sprijin a constituit schema de ajutor de stat orientată spre producătorii agricoli, care a avut drept scop stimularea investițiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.De măsuri de sprijin au beneficiat 2763 de persoane fizice și juridice care desfășoară activitate economică. Circa 49 % din valoarea totală a ajutorului de stat raportat pentru anul 2022 a fost acordată Societății pe Acțiuni „Energocom” și întreprinderilor municipale „Regia Transport Electric” și „Parcul Urban de Autobuze”. „Energocom” a beneficiat de ajutor în vederea remedierii situației excepționale, în timp ce ajutorul acordat celor două întreprinderi municipale a vizat asigurarea prestării serviciilor de transport public de pasageri în municipiul Chișinău.
Valoarea ajutorului de minimis a constituit 131 090 mii de lei, atestîndu-se o tendință generală de creștere în comparație cu anii precedenți. Acest tip de ajutor a fost acordat, în special, sub formă de subvenții și subsidii – circa 84 % din valoarea totală raportată.
În hotărîrea adoptată, Parlamentul a recomandat Consiliului Concurenței să asigure transparența și eficiența acordării ajutoarelor de stat, precum și să intensifice eforturile pentru examinarea notificărilor ajutoarelor de stat depuse și a cazurilor de încălcare a legislației din domeniul ajutorului de stat. De asemenea, Parlamentul a mai recomandat monitorizarea ajutoarelor de stat în derulare, pentru a verifica respectarea prevederilor actelor juridice în baza cărora acestea au fost acordate, precum și a deciziilor de autorizare a acestora. Totodată, Consiliul Concurenței urmează să asigure realizarea consecventă a sarcinilor ce derivă din Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana pentru anii 2024-2027.
Adăuga comentariu