X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Psihoterapeut: ”Tămăduirea sufletului poate avea loc doar prin acțiune și prin dorința de o schimbare”

2 dec. 2023,, 21:04   Societate
2544 0

Într-o lume a schimbării, adesea omenii își pierd identitatea și intră în depresie. Într-un interviu din cadrul rubricii ”Adevărații eroi”, psiho-terapeutul Ala Vicevici, a spus că tămăduirea sufletului poate avea loc doar prin acțiune și prin dorința de o schimbare

”Dorința de schimbare prin acțiune și prin dragoste. În acest caz cuvintele cheie sînt - eu vreau, eu pot, eu cred, eu știu. Cînd noi ieșim din zona de confort, noi ne dăm seama că asta este experiența părinților, că asta este experiența părinților iar noi trebuie să mulțumim părinților pentru că ne-au dat viață, pentru că ne-au educat însă dorința de a schimba lucrurile trebuie să fie din interiorul nostru. Trezirea la o viață mai bună poate veni doar din interior, cheia la toate problemele noastre poate fi găsită doar în noi. Tămăduirea sufletului poate avea loc doar prin acțiune și prin dorința de o scimbare și atunci toată atenția din experior noi o scufundăm din exterior în interiorul nostru. Nu facem rai pe pămînt, dar facem rai în interiorul nostru. Cînd omul este împlinit, el radiază, el dăruiește lumină, mulțumire iar vibrația de mulțumire este una din cele mai mari în viață. Este greșită abordarea cînd ne trezim dimineața și spunem – of, întîrzii la lucru. În fiecare dimineață trebuie să mulțumim că ne-am trezit, că avem un soț iubitor, că avem copii sănătoți. Puterea cuvîntului este foarte mare, cuvîntul este o vibrație și cît el este în interiorul meu eu sînt stăpîna lui, iar atunci cînd un cuvînt l-am dat în lume eu depind de el. Eu însă cînd spun Doamne îți mulțumesc la mine în creieraș se elimină hormoni care mă ajută să văd frumusețea în orcie, însă dacă eu spun că – afară plouă, că totul este trist, atunci se elimină serotonina care duce la tristețe și la depresie. Cînd te uiți în jur așa o zi frumoasă este dar noi tot triști sîntem. În psihologie este triunghiu jetrva, tiranul și salvatorul. Cel mai frumos este să treci din jetvă și din tiran în salvator”, a spus psihoterapeuta.

Totodată, potrivit Alei Vicevici, în depășirea depresiilor ajută foarte bine terapiile de grup.

”Înainte de toate eu trebuie să le dau o sursă de energie. Omul cînd este în depresie el este cu totul la pămînt. Omul nu are nici energie de a acționa, el are numai energie să plîngă pentru ceea ce se întîmplă. Eu sînt cel mai nenorocit, ajutați-mă vă rog frumos. Paradoxul este însă că ei cer ajutor, dar ei nu sînt gata să îl primească. Omul cînd este în depresie el are viziunea spre vibrațiile joase, însă după toate cursurile care le facem oamenii își ridică privirea în față. Noi nu puteam schimba oamenii din jurul nostru, noi trebuie să învățăm să îi acceptă și să încercăm noi să ne schimbăm. Atunci cînd psiho-terapeuții lucrează cu oamenii ei le schimbă percepția de a vedea lumea. Asta se întîmplă și în terapiile de grup, fiecare vine cu durerea lui și la fiecare e tragic – că nu se împacă cu soțul, cu soacra și cu copiii, însă atunci cînd aud alte istorii ei înțeleg că la ei este cea mai bună familie, cel mai bun șor. Ea conștientizează că nu este totul atît de rău cum pare la prima vedere. În terapiile de grup se întîmplă o minune, pentru că femeile conștientizează că nu el este vinovat, dar trei degete arată totuși spre mine, ceva spune că eu nu sînt ok. Pentru că dacă un deget se duce în colo și unul în coace, ce înseamnă asta? În astfel de situații noi ajutăm să înțelegem de unde pornește durerea, ajungem la traumele din copilărie. Ce înseamnă un tiran, este un învățător care te ajută să crești, să evoluezi și să vezi ceva care tu nu vezi. Însă oamenii trebuie să înțeleagă doar un singur lucru, universul este atît de plin cu de toate că tot ce trebuie să faci este să faci doar o acțiune și să ei ceea ce îți trebuie. Tiranul spune – ridică-te fă ceva și cît stai jos și primești loviturile din viață fie de la învățătoare, fie de la colegă, mamă, iubit sau altcineva ei te motivează să ieși din zona ta de confort. Dacă noi am primi asta ca o lecție de viață, totul ar fi mult mai simplu. Nu ar mai exista jertvă și tiran”, a declarat Ala Vicevici.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?