X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Procurorul General, despre fugarul Șor: "El iar încearcă sa facă acest lucru"

7 iun. 13:45   Societate
6010 2

Aproape 56 de persoane au fost puse sub acuzare, pînă în prezent, în dosarul finanțării ilegale a ex-partidului „Șor”, declarat neconstituțional în 2023. Declarația a fost făcută de procurorul general, Ion Munteanu.

Ion Munteanu dă asigurări că procurorii depun toate eforturile pentru a coagula cauza penală și a trimite pe banca acuzaților și restul persoanelor suspectate de finanțarea ilegală a ex-partidului, inclusiv coruperea alegătorilor. Printre persoanele cercetate, anunță Munteanu, sunt și membri ai Partidului „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor.

„O parte din dosare este în instanța de judecata, ceea ce vizează acceptarea finanțării ilegale a Partidului „Șor”. Altă parte de investigație este la etapa de urmărire penală. În aceasta cauză penala au statut de învinuit aproximativ 56 de persoane, notează Noi.md cu referire la Radio Moldova.

Sînt implicate toate oficiile sistemului procuraturii, se depun eforturi pentru a coagula această acuză penală și a expedia în judecată și restul persoanelor. E vorba de 56 persoane în raport cu Partidul „Șor” și 30 și ceva persoane în raport cu Partidul „Șansa”, a declarat Ion Munteanu în cadrul emisiunii În profunzime.

După ce, în aprilie, oamenii legii au ridicat, în urma perchezițiilor de pe Aeroportul Internațional Chișinău, dar și alte locații, peste 20 de milioane de lei în numerar de la „curierii” lui Șor, care se ascunde de justiția moldovenească în Federația Rusă, Ion Munteanu declară că oligarhul fugar ar fi pus în aplicare, între timp, mai multe scheme de introducere a banilor ilegali pe teritoriul Republicii Moldova.


„Este de remarcat că modalitatea de introducere a banilor în țară s-a schimbat, însă noi de fiecare dată vom contracara aceste încercări”, a precizat Ion Munteanu.

Amintim că Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019. De atunci, el a locuit mai mulți ani în Israel, țară a cărui cetățean este. De la sfîrșitul anului trecut s-a mutat, însă, în Rusia și chiar a obținut cetățenia acestei țări. Și Federația Rusă, și Israelul, refuzat să-l extrădeze pe oligarhul fugar în R. Moldova, pînă în prezent, pentru a-și ispăși pedeapsa de 15 ani, dictată de judecători acum mai bine de un an, în 2023.

10
1
1
0
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?