Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Procurorii și judecătorii din funcțiile-cheie vor fi supuși evaluării externe

31 iul. 2023,, 22:39   Societate
1851 0

Integritatea etică și financiară a judecătorilor și procurorilor din funcțiile-cheie din domeniul justiției va fi supusă evaluării externe. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură de 55 de deputați, notează Noi.md.

Documentul reprezintă cea de-a treia și ultima etapă a mecanismului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor din instituțiile principale din domeniul justiției. Este și unul din angajamentele internaționale asumate de Republica Moldova în contextul obținerii statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

Inițiativa legislativă cuprinde detalii despre subiecții evaluării, instituțiile implicate în acest proces, procedura și criteriile de evaluare, procedura de contestare etc. De menționat că, în procesul de evaluare a integrității financiare, vor fi verificate activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora.

Evaluarea integrității etice și financiare va viza mai multe categorii de subiecți: circa 140 de judecători (toți președinții și vicepreședinții instanțelor, inclusiv cei interimari; toți judecătorii curților de apel), circa 220 de procurori (Procurorul general interimar, adjuncții Procurorului general, procurorii șefi de secții sau de direcții etc., toți procurorii anticorupție și procurorii PCCOCS, procurorii șefi și adjuncții din procuraturile teritoriale), precum și candidații la eventualele funcții vacante enumerate mai sus, care vor cîștiga concursurile pînă în 2025.

Pentru evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor vor fi create două comisii de evaluare, constituite din cîte șase membri – trei naționali și trei internaționali. În urma evaluării, comisiile vor întocmi un raport privind promovarea sau nepromovarea subiecților, care va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii și către Consiliul Superior al Procurorilor. Totodată, la Curtea Supremă de Justiție va fi constituit un complet special, care va examina contestațiile depuse împotriva hotărîrilor CSM sau CSP care vizează promovarea sau nepromovarea evaluării.


Finalitatea urmărită de acest proiect de lege este sprorirea calității actului de justiție și al încrederii cetățenilor în instituțiile de justiție, eliminarea din sistem a judecătorilor și procurorilor lipsiți de integritate, crearea mecanismului pentru efectuarea pînă la 31 decembrie 2025 a evaluării externe a judecătorilor și procurorilor, precum și menținerea în funcție a judecătorilor și procurorilor imparțili și integri.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?