Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Primele farmacii subvenționate de stat urmează să fie deschise

20 feb. 12:24   Societate
3456 0

Trei agenți economici vor deschide, în următoarele șase luni, 71 de farmacii subvenționate de stat, din totalul celor 146 promise de autorități. Farmaciile vor fi înființate în satele cu peste o mie de locuitori și vor primi lunar de la stat între 15.000 și 20.000 de lei.

La prima licitație organizată de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) pentru proiectul „Farmacie în satul tău” au participat trei agenți economici și tot ei au cîștigat, transmite moldova.europalibera.org

Astfel, Salut SRL (care deține rețeaua de farmacii Felicia) urmează să deschidă 10 farmacii în cîte un sat din raioanele Leova, Criuleni, Căușeni, Dondușeni, Ocnița, Sîngerei, Soroca și Telenești și două – la Nisporeni.

Largus Fer SRL va deschide 18 farmacii, cîte una în sate din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Călărași, Șoldănești, Cimișlia, Rîșcani și Hîncești, cîte două – la Ialoveni și Telenești și cîte trei – la Căușeni și Glodeni.

Sanfarm-prim SA, care este un depozit farmaceutic unde statul deține 99% din acțiuni, urmează să deschidă 43 de farmacii, cîte una în raioanele Dondușeni, Florești, Hîncești, Sîngerei și Rîșcani, cîte două – la Briceni, Orhei, Cimișlia și Glodeni, trei – la Călărași, patru – la Criuleni, Căușeni, Fălești și Strășeni, cinci – la Cantemir și șase – în raionul Cahul.


Agenții economici care nu vor înființa în decurs de șase luni farmacii subvenționate de stat vor pierde acest drept.

Peste două luni, AMDM va organiza o altă licitație pentru alte 75 de localități. Potrivit regulamentului, pentru a primi licență pe un termen de 5 ani, agenții economici trebuie:

să aibă un contract semnat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină privind eliberarea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate;

să aibă o suprafață minimă de 15 metri pătrați (fără hol şi grupul sanitar) și două zone distincte – de lucru a farmacistului și de deservire a clienților;

să fie dotată cu echipament de casă și control, computer, dulapuri și frigider pentru păstrarea medicamentelor;

să aibă un sistem informațional automatizat și conexiune la internet;

să aibă un program de lucru nu mai scurt de 6 ore pe zi.

Regulamentul spune că subvenția lunară va varia, în funcție de veniturile din vînzări, între 10.000 și 20.000 de lei. Dacă veniturile pentru un trimestru vor depăși suma de 450.000 de lei, farmacia rurală nu va primi subvenția.

Iar dacă în decursul unui an calendaristic (patru trimestre consecutive) farmacia va raporta venituri trimestriale de peste 450.000 de lei, contractul de subvenționare va fi anulat.

Un raport al Curții de Conturi arată că peste 70.000 de persoane din R. Moldova nu au acces la medicamente esențiale, pentru că nu au farmacie în preajmă.

Anterior, directorul AMDM, Dragoș Guțu, a explicat Europei Libere că agenții economici nu vor să deschidă farmacii în satele mici pentru că nu și-ar acoperi cheltuielile și nu ar avea venituri.

În R. Moldova activează 1.510 farmacii autorizate, dintre care peste o mie în municipii și centre raionale. Din cele aproape 1.500 de sate, doar în jur de 400 au farmacii.

4
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?