Transnistria stiri: 1393
Eurovision stiri: 502

Primele acțiuni spre rezolvarea problemei cîinilor maidanezi în Chișinău

10 dec. 2019,, 09:15   Societate
6203 2

Problema cîinilor maidanezi din Chișinău a început să fie rezolvată.

Totul a începul cu zonele cele mai populate de către locuitori.

,,Începînd cu săptămîna trecută, noi am schimbat modalitatea de organizare a capturării cîinilor. Noi trebuie să scoatem surplusul de cîini din municipiul Chişinău. Dacă se observă atunci e bine. Dacă nu, vă informez că s-a schimbat orarul de lucru a echipajelor care se ocupă de această problemă. Începînd cu ora 05.00 şi pînă la ora 12.00, noi ne deplasăm în zonele cele mai afectate: centru istoric, centru rezidenţial, parcurile. Înafară de aceasta, planificăm şi deja sîntem deja pe terminat: Am lărgit posibilităţile noastre la necropolă, din contul întreprinderii am lărgit azilul temporare care îl avem la moment, l-am mărgit pentru o capacitate de încă 100-150 de cîini”, a declarat directorul interimar al Î.M. Regia „Autosalubritate”, Eugeniu Axentiev, transmite Noi.md.

Potrivit datelor, timp de o săptămînă s-au prins în oraş aproximativ de 50-52 de cîini. Astfel, am întrebat şi ce măsuri urmează a fi făcute în continuare:

,,Cîinii vor fi întreţinuţi la noi cît timp e nevoie, vor fi sterilizaţi, apoi ne vom aprecia care e soarta lor în continuare, ori îi vom da cetăţenilor care au cerut acest lucru ori îi vom întoarce mediului de unde i-am luat. Aşa e regulamentul. Practic această procedură nu micşorează numărul de cîini, dar este o procedură care trebuie respectată. Pe parcursul a 11 luni avem peste 1.700 de adresări privind diferite traume provocate de cîini. Noi sîntem obligaţi şi eu merg pe calea micşorării numărului de cîini. Autosalubritate, în măsura competenţelor, o să îşi facă lucrul în aşa fel încît sărbătorile de iarnă să fie petrecute de cetăţeni în mod liniştit. Zilnic, se deplaseză 4-6 autosoeciale cu brigăzile de prindere a cîinilor. Puteţi merge la necropolă să vedeţi că totul e real ce am spus”, a precizat directorul interimar al Î.M. Regia „Autosalubritate”, Eugeniu Axentiev.


Vicepreşedintele fracţiunii PSRM, Dinari Cojocaru a confirmat cele spuse de directorul interimar de la Autosalubritate precizînd că la data de 16 septembrie a fost adoptat regulamentul pentru animalele fără adăpost şi cele de companie:

,,Au fost introduse anumite reguli care deja se pun în practică, în diferite oraşe care pretind a fi europene: Modalitatea cum poate fi capturat un cîine, care cîine se eliberează după capturare şi care-s criteriile de selectare. După noul regulament, cîinele se prinde şi se vaccinează, iar femelele sînt sterilizate. După ce trece perioada de reabilitare, dacă nu este cîine agresiv sau bolnav, atunci se dă drumul înapoi în mediul care a fost prins. Dacă cîinele este agresiv, atunci el se menţine la azil. Dacă cîinele este bolnav de alte patologii, atunci este tratat, ulterior i se dă drumul...”.

De la societatea civilă au venit o mulţime de scrisori în care scrie că această modalitate nu funcţionează.

,,Noi ne-am deplasat la faţa locului la azil şi am văzut că cîinii care-s mai agresivi, ei nu sînt îngrijiţi. Am văzut că nu este un loc potrivit unde ar putea să steie care-s după sterilizare. Tocmai din acest motiv a fost mărită suprafaţa azilului şi am rugat să se face nişte voliere care să fie semi-încălzite. Acum se construiesc aceste voliere, unde un cîine va sta aproximativ 3-4 zile. Procedura de sterilizare durează aproxomativ o oră. Reiese că pe zi nu putem steriliza mai mult de 12 cîini”, a precizat vicepreşedintele fracţiunii PSRM, Dinari Cojocaru.

Toţi banii vin din bugetul municipalităţii. Potrivit lui Cojocaru, sursele financiare urmează a fi discutate cu primarul Capitalei, Ion Ceban.

El ne-a spus că acest lucru se va pune în discuţii imediat ce va reveni Ceban din vizita de lucru care o are în Turcia.

,,Vrem cît mai repe să strîngem aceşti cîini, în două etape am vrea. Este strategie pe scurtă durată: să strîngem cîinii care-s în parcuri, adică în zonele aglomerate. A doua etapă va dura un an de zile. Aici e un lucru enorm, dar acest proces s-a pornit intens, e salutabil acest lucru”, a conchis consilierul municipal Nicolae Pascaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?