X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Prima ședință în dosarul în care Plahotniuc este cercetat penal

20 oct. 2023,, 22:36   Societate
2731 0

A avut loc ședința preliminară în dosarul în care fostul șef al PD, Vladimir Plahotniuc, este cercetat penal pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani.

Avocatul acestuia a cerut recuzarea raportorului din completul de judecată, iar decizia urmează să fie pronunțată la ședința următoare. Dosarul se examinează în lipsa lui Plahotniuc care a fugit din țară în vara anului 2019, atunci cînd Guvernul Filip și-a anunțat demisia.

ALEXANDRU CERNEI, procuror: "A fost înaintată cererea de recuzare de către partea apărării. Instanța de judecată a examinat astăzi în ședință cererea respectivă și o să se expună peste o săptămînă.", anunță Noi.md cu referire la jurnaltv.md

Cauza penală în care Vladimir Plahotniuc are statul de învinuit, este disjunsă din așa-numitul dosar „Frauda Bancară”. Potrivit procurorilor, în perioada anilor 2013-2015, Vladimir Plahotniuc ar fi beneficiat de mijloace financiare sustrase din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank în sumă totală de 39 de milioane 284 de mii de dolari și respectiv și 3 milioane 518 mii de euro. Potrivit acuzatorilor, Plahotniuc a folosit aceste mijloace bănești pentru achiziționarea unui avion Embraer Legacy 650, zboruri charter, bunuri mobile și imobile. La fel, banii ar fi fost cheltuiți pentru achitarea diverselor servicii juridice, medicale, turistice, reparații și construcții, investiții în afaceri, organizarea de evenimente, precum și stingerea unor datorii. Pentru repararea prejudiciului cauzat, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor lui Plahotniuc, inclusiv terenuri pentru construcții, încăperi locative, capitalul social al unor companii, construcții de cultură și agrement, mijloace bănești, cît și bunuri aflate peste hotare.

ALEXANDRU CERNEI, procuror: "Sechestrele care au fost aplicate în acest episod depășesc suma de un miliard de lei și acoperă prejudiciul care este incriminat inculpatului. Toate sechestrele în prezent sînt în vigoare. Ele au fost contestate în instanța de fond și cu recurs la Curtea de Apel. Ele au fost menținute, ele sînt irevocabile, doar că asupra confiscării acestor bunuri va decide instanța odată cu adoptarea sentinței definitive."


Avocatul lui Vladimir Plahotniuc a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

LUCIAN ROGAC, avocat: "- Nu ofer comentarii, mă scuzați vă rog frumos. - De ce ați cerut recuzarea? Mă scuzați nu sînt împuternicit să vorbesc. - Știți unde se află clientul dumneavoastră? - O zi bună vă doresc."

Pe 29 mai curent, Curtea de Apel Chișinău a respins demersul avocaților și a menținut fără modificări încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost admis demersul Procuraturii Anticorupție privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului. Astfel, cauza penală a fost expediată în instanță, unde urmează să se prezinte pentru audieri și cei 51 de martori ai acuzării.

În prezent, în privința lui Plahotniuc a fost dispus arestul preventiv pentru un termen de 30 zile. Totodată, Procuratura Anticorupție transmite că a depus un demers repetat la Biroul Național Central Interpol din Republica Moldova, prin care s-a solicitat adresarea suplimentară la Secretariatul General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL în vederea emiterii unei difuziuni de căutare a internațională în privința lui Plahotniuc. Pentru infracțiunile comise, acesta riscă pînă la 15 ani de închisoare.

7
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?