COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6730

Președintele Parlamentului a comentat scandalul în jurul plăcuțelor neutre

15 sep. 07:17   Societate
1762 8

Subiectul plăcuțelor de înmatriculare neutre și posibilitatea de a traversa hotarul ucrainean pentru locuitorii din stînga Nistrului este una dintre preocupările de bază ale guvernării.

O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, care respinge acuzațiile că puterea de la Chișinău ar face concesii în favoarea pretinselor autorități de la Tiraspol. Potrivit lui Grosu, solicitarea Chișinăului către Kiev de a prelungi permisiunea pentru mașinile cu numere transnistrene pentru traversarea hotarului ucrainean, are la bază doar interesul cetățenilor din stînga Nistrului, notează IPN.

Președintele Parlamentului spune că în dialogul cu Tiraspolul, Chișinăul preferă să asigure un climat calm. Grosu spune că solicitările Chișinăului la adresa Kievului privind amînarea interdicției de traversare a frontierei au la bază faptul că există doar două centre de înmatriculare, la Tiraspol și Rîbnița, iar cetățenii nu au timp să-și schimbe numerele.

„Noi ne ghidăm, în primul rînd, de interesul cetățenilor noștri din stînga Nistrului. Pînă la urmă, oamenii simpli au de suferit, nu așa-numita administrație de la Tiraspol care nu are nevoie să traverseze hotarul ucrainean, pentru că nimeni nu-i așteaptă acolo. Avem doar două centre de înmatriculare, pînă în iulie pe malul drept a fost un vacuum de putere, instituțiile erau în expectativă și nimeni nu încuraja înmatricularea automobilelor, de asta am hotărît să le dăm un răgaz ”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Chișinăul a trimis părții ucrainene solicitarea repetată ca interdicția de a traversa frontiera ucraineană pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene să fie aplicată abia de la 10 ianuarie 2022. Președintele Parlamentului spune că Kievul n-a oferit încă un răspuns în acest sens.

„Partea ucraineană n-a venit cu un răspuns definitiv. Urmărim foarte atent ce se întîmplă la hotar, nu sînt impedimente, lumea circulă cu transportul înmatriculat cu numere neutre. Unităților de transport care erau, la acel moment, în Ucraina li se permite să revină pe malul stîng, iar noi sîntem deschiși să găsim soluții. Noi nu ne gîndim la confortul așa-numitei administrații de acolo. Noi ne gîndim la oameni și la alegerile din 11 iulie am văzut că pe un teritoriul, unde nu ne putem face campanie, 14-15% din cetățeni gîndesc altfel, preocuparea noastră este față de acești oameni”, a mai spus Grosu.

La 1 septembrie a intrat în vigoare interdicția aplicată de Kiev privind traversarea frontierei ucrainene pentru mașinile cu numere de înmatriculare transnistrene, fiind acceptare doar mașinile cu numere neutre. Mai multe microbuze și autobuze de rută cu destinația Odessa au făcut cale întoarsă de la frontiera ucraineană, întrucît procesul de schimbare a plăcuțelor transnistrene în plăcute neutre nu este prevăzut și pentru transportul de pasageri sau pentru cel comercial. Liderul PSRM, Igor Dodon a calificat interdicția părții ucrainene drept o înțelegere dintre Chișinău și Kiev privind blocarea economică a regiunii transnistrene.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽