Povestea unor copii născuți în detenție

9 iul. 03:00   Societate
3481 0

Sînt poveştile cîtorva micuţi care, fără voia lor, fac primii paşi în viaţă în penitenciare, alături de cele care le-au dat viaţă.

Mamele, care au ajuns să fie private de libertate pentru diferse infracţiuni, unele grave, spun că cea mai dură pedeapsă ar fi despărţirea de cei mici. Potrivit legislaţiei, copiii trebuie să părăsească pereţii închisorii la vîrsta de trei ani şi jumătate. Iar despărţirea e o adevărată dramă atît pentru mame, cît şi pentru prunci.

Elena este mamă a şapte copii, însă doar unul îl poate strînge în braţe. Îşi aminteşte cu durere de momentul cînd a fost ruptă de micuţii ei. De atunci, trăieşte o adevărată dramă.

ELENA, deţinută: "Să înţelegeţi copilul de trei ani, aşa tare mă ţinea de rochie, că aveam bunchişori (nasturi). Toţi nasturii au sărit, aşa de tare plîngea, şi nu vroia. A fost grea."


Elena a născut cel de-al şaptelea copil în închisoare, unde e condamnată la cinci ani pentru trafic de fiinţe umane. Femeia a lăsat acasă şase copii, pe care nu i-a văzut de aproape doi ani. Toţi se află la centre de plasament, patru în Federaţia Rusă, de unde a fost extrădată, iar doi în Republica Moldova. Acolo va ajunge, cel mai probabil, şi mezina, cînd va împlini trei ani şi jumătate.

ELENA, deţinută: "Nici nu mă închipui cum o să fie asta. De asta nici nu mă închipui, nici nu vreau să mă gîndesc la asta înainte. Îţi place mămica? Nu ştiu, nu pot să-mi imaginez." În blocul de detenţie pentru mame şi copii am întîlnit-o şi pe Ana. A ajuns aici pentru furt şi are o fetiţă de un an şi două luni, pe care a născut-o în penitenciar.

ANA, deţinută: "Dintr-o parte e bine, că e lîngă mama. Pe dintr-o parte nu. Multe nu vede, ce poate să vadă în partea ceea. Ş-apoi cînd va ieşi acasă se va uita peste tot şi se va teme de tot."

Ana speră să plece din penitenciar odată cu fiica sa. E visul ei şi deja îşi face planuri.

ANA, deţinută: "Vreau să-mi pun fata la grădiniţă. Să mă întorc înapoi la lucru, că am profesie, îs barman. Să mă duc la lucru. Deodată, prima perioadă o să stau la părinţi, pe urmă, cred că o să-mi caut o chirie."

În blocul de detenţie a Penitenciarului nr. 16 din Chişinău sînt trei mame care cresc două fete şi un băiat. Zilele următoare urmează să mai ajungă o femeie însărcinată. Va naşte după gratii. Statul a creat condiţii ca cei mici să nu ducă lipsă de nimic.

DOINA PRODAN, şef, Secţia reintegrare socială, Penitenciarul nr.16: "Noi le oferim produse alimentare, hrană pentru copii, scutece, produse de iginenă, atît petnru mamă, cît şi pentru copii. Plus la toate, împreună cu diferite ONG-uri şi asociaţii obşteşti, ne ajuta ca condamnatele."

Deţinutele locuiesc în celule separate, cu blocuri sanitare, televizor şi electrocasnice. În interirul blocului de detenţie şi în curtea închisorii au fost amenajate spaţii de joacă pentru cei mici. Iar o dată în an, sînt organizate excursii la Grădina Zoologică din Chişinău. Aici, femeile beneficiază de terapii psihologice, atît pînă la despărţirea de copii, cît şi după.

"Cu noi a stat o fată care avea o oarecare problemă şi a trebuit să dea copilul acasă înainte de termen. Şi am văzut momentul ăsta că eram toţi aici, în ogradă cînd a dat ea băiatul acasă. Cînd toată despărţirea asta. Am văzut cîtă durere erau în ochii ei."

ECATERINA BUHNEI, şef adjunct, Direcţia Juridică ANP: "La nivel naţional, termenul, după cum am menţionat, este de trei ani. Este posibilitatea, în funcţie, dacă mama solicită, ca acest termen să fie prelungit, pînă la şase luni. Copilul se dă unei persoane indicate de mamă sau a unei instituţii specializate pentru copii."

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în închisorile din Republica Moldova se află, în prezent, 241 de femei. Vestea bună e că numărul mamelor care îşi ispăşesc pedeapsa împreună cu micuţii lor a scăzut semnificativ în ultimii patru ani. Dacă, în 2019, erau 13 astfel de deţinute, în prezent sînt doar trei.

1
0
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?