X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Poți primi în Moldova două pensii concomitent?

7 feb. 2022,, 16:30   Societate
4405 0

Casa Națională de Asigurări Sociale încearcă să urmărească faptul ca cetățenii moldoveni să nu primească două pensii simultan, primite, de exemplu, de pe malul drept și stîng al Nistrului sau din două state concomitent.

Despre acest lucru a anunțat Olga Mihaeș, șefă adjunctă în cadrul Direcției Generale Pensii și Alocații a Casei Naționale de Asigurări Sociale, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md

Potrivit ei, atunci cînd o persoană depune cerere la Casa teritorială de asigurări sociale, în cerere există așa o rubrică în care trebuie să indice dacă este beneficiar de pensie într-un alt stat sau în stînga Nistrului.

"Desigur, dacă ei ascund acest lucru, avem dreptul să solicităm aceste date de la Fondul de pensii de la Tiraspol, să obținem aceste informații, iar dacă persoana beneficiază acolo de pensie, de obicei ei suspendă plățile, iar omul alege dacă să primească pensia de la noi sau de la ei. Dacă e să vorbim despre acorduri între țări în baza vechiului principiu, principiul teritorialității, noi desigur, verificăm. Cerem chiar și dosarul de pensie. Adică, de exemplu, cu Federația Rusă, să spunem dacă o persoană pleacă în Rusia, atunci și noi trimitem dosarul de pensie al Republicii Moldova în Federația Rusă. Conform principiului proporționalității, de asemenea, avem o contabilitate. Există aproximativ 1400 de persoane care primesc pensie în baza acestor acorduri. Dar noi achităm pensia celor care au lucrat în Moldova, iar acum locuiesc în străinătate, într-o altă țară. Ei primesc pensie moldovenească, lucrînd și în Moldova și, să zicem, în Portugalia. Dar acum locuiește, de exemplu, în Portugalia. Deoarece la noi mai devreme sosește vîrstă de pensionare, noi plătim pensii și unei astfel de persoane. În general, transferăm bani pe carduri", a spus Olga Mihaeș.

Ea a recunoscut că verificarea pensiilor se efectuează selectiv.


"Noi nu verificăm toate cazurile de pensii, pentru că de exemplu în 2021 au fost depuse peste 36 de mii de cereri de pensii. Noi nu verificăm toate cazurile. Există o verificare aleatorie. Dar, de exemplu, pensiile speciale sînt verificate neapărat", a declarat șefa adjunctă în cadrul Direcției Generale Pensii și Alocații a CNAS.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?