Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Posturile de radio nu transmit suficient muzică a interpreților moldoveni

18 mar. 07:45   Societate
1904 0

Monitorizarea pe respectarea cotei de cel puțin 30% de opere muzicale în limba de stat și 10% de creații ale compozitorilor și interpreților autohtoni, realizată asupra tuturor posturilor de radio, a arătat că 21 de servicii media au difuzat insuficiente piese de acest fel, în timp ce 31 de servicii media au respectat prevederile legale.

Controlul a 52 de servicii de radio, a atestat că 14 posturi nu au atins cota de cel puțin 30% de opere muzicale autohtonă: Radio Moldova Tineret, Radio Moldova Muzical, Autoradio/Avtoradio, Dance FM, HIT FM, Liubimoe Radio, RADIO POLI DISC – НОВОЕ РАДИО, Radio 7/ Радио 7, Radio ONE, Radio Zum 1, Radio Zum 2, Radio Roks, RETRO FM și Smile FM, scrie realitatea.

Alte 7 servicii media nu au respectat ambele cote: Albena, Radio Jean, Maestro FM, Radio Relax (Chișinău), Radio Relax (Bălți), Rekord și Vocea Speranței.

Maestro FM a avut 0 min. de muzică autohtonă și doar 18 min. de la interpreții, compozitorii și producătorii din Republica Moldova.

Toate posturile care nu au difuzat suficiente opere muzicale au fost avertizate public în cadrul ședinței de vineri, 15 martie curent, a Consiliului Audiovizualului (CA).


Inițiatoarea controlului, vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a declarat că scopul exercițiului a fost dublu: pe de o parte, să vedem cum este aplicată o normă obligatorie de către radiodifuzori și pe de altă parte care este atitudinea furnizorilor față de patrimoniul muzical al țării în care își desfășoară activitatea.

„Acest minim de 30% și, respectiv, de 10% ar trebui să fie văzut ca un element important de alfabetizare pe segmentul de muzică, dar și de promovare a identității noastre. Atitudinea ostilă față de un control inițiat de CA, arată, de fapt, atitudinea față de conținutul acestui articol. Argumentul că nu avem suficiente opere muzicale autohtone este absolut nefondat, la fel ca și faptul că ai noștri compozitori, interpreții și muzicieni nu ar produce suficiente opere muzicale și că nu avem muzică retro. Vreau să chem la mai mult spirit de apartenență la acest patrimoniu pe care trebuie să-l promovam. Din păcate, am ajuns să obligăm prin lege să promovăm artiștii noștri, pentru că ani de zile am învățat publicul cu altceva, în loc să-i învățăm să îndrăgească această muzică”, a adăugat Aneta Gonța.

Membrul CA, Ruslan Mihalevschi, a menționat că este regretabil cînd un serviciu de radio difuzează zero minute de opere muzicale autohtone.

Radio Moldova, GRT FM, Aquarelle FM, ART-FM, BAS FM, BIZIM DALGAMIZ, Bugeac FM, Cultura Divină, Dialog FM, Diaspora FM, Drochia FM, ECO FM, Europa Plus Moldova, Focul din Vatră, Jurnal FM, KISS FM, LOVE RADIO, Megapolis FM, MICUL SAMARITEAN, PRO 100 RADIO, Radio 21, RADIO CHIȘINĂU, Radio Dar, Radio MEDIA, Noroc, Radio Orhei FM, Radio Soroca, Radio.md, RADIO PLAI, Studentus și Vocea Basarabiei au respectat normele prevăzute de Codul serviciilor media audiovizuale în ziua monitorizată.

În același timp, Radio Pro-Mingir, Romano Patrin-FM și Drive FM au fost amendate cu cîte 5 000 de lei pentru că nu au prezentat înregistrările audio.

Pe 29 februarie 2024, la solicitarea furnizorilor de servicii de radio, Consiliul Audiovizualului a organizat discuții publice cu privire la aplicarea art. 19 – Responsabilități culturale.

2
2
0
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?