Fostul ministru atenționează că deficitul de profesori în Moldova crește constant, în prezent ajungînd la cota de 7000 de cadre lipsă.
"Una dintre provocările semnificative cu care se confruntă sistemul educațional din Republica Moldova este îmbătrînirea corpului profesoral-didactic. Analiza distribuirii personalului în funcție de grupa de vîrstă relevă o creștere cu aproape 7% a proporției cadrelor didactice cu vîrsta de 60 de ani și peste, comparativ cu anul de studii 2013/14, atingînd 21,7%. Retragerea acestor profesioniști din sistemul educațional poate genera un deficit semnificativ de cadre didactice.Concomitent, ponderea cadrelor didactice sub vîrsta de 30 de ani a constituit doar 7,7% din numărul total, înregistrînd o scădere de 6% față de anul de studii 2013/14. În anul de studii 2023/24, numărul cadrelor didactice din învățămîntul primar și secundar general se reduce la 26 de mii de persoane, cu 19,2% mai puțin față de anul 2013/14.
Numărul cadrelor didactice scade an de an, iar deficitul de profesori crește constant, atingînd cota de 7000 de cadre lipsă. Această situație afectează grav sistemul educațional al țării, existînd riscul ca deficitul de cadre didactice să crească exponențial. În plus, în decursul anului trecut, procesul de „optimizare” sau închidere a școlilor a continuat.
În absența unei viziuni clare și a capacității autorităților de a gestiona eficient sistemul educațional din Republica Moldova, situația s-a agravat, iar sistemul educațional se află în pericol de colaps", se arată în mesajul lui Corneliu Popovici.
Adăuga comentariu