X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Popovici: ”Mă îngrijorează declarația făcută de ministrul Dan Perciu”

12 aug. 2023,, 13:00   Societate
5061 0

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, spune că îl îngrijorează declarația făcută de actualul ministrul Dan Perciu cu privire la implementarea principiului de finanțare a grădinițelor pe baza costului standard per copil, notează Noi.md

”Politica educațională nu poate fi redusă doar la fuziuni, lichidări, disponibilizări etc. Așa-numitele reforme implementate în sistemul educațional din Moldova par asemănătoare acțiunilor comuniștilor din România în perioada 1949-1958 și în special modelului și metodelor aplicate în învățămînt de Nicolae Ceaușescu.

Apropo, cîți bani au fost economisiți prin închiderea a sute de școli și prin disponibilizarea a mii de dascăli în ultimii ani? Cît de eficient sînt administrați banii în sistem dacă închiderile și fuziunile continuă?”, notează Noi.md

Potrivit lui, se creează impresia că cei care gestionează politicile educaționale în Moldova au "scopul de a salva lumea, dar metodele pe care le aplică o pot arunca în aer".

”Inițiativa lui Dan Perciu este toxică și foarte periculoasă pentru Republica Moldova, care se confruntă cu o profundă criză demografică, în condițiile în care anual, din motive în special economice și sociale, în jur de 50,000 de persoane (echivalentul populației a 25 de sate de dimensiuni medii) părăsesc țara în căutarea unui trai mai bun în străinătate.


Este o intenție nefastă, mai ales că tinerii moldoveni părăsesc satele noastre unde școlile sînt închise, iar acum se vor închide și grădinițele, care sînt considerate "costisitoare". Cine va dori să-și întemeieze o familie și să aibă copii în satele unde nu există nicio grădiniță, școală și nicio sursă de venit decent?

Cu alte cuvinte, închiderea instituțiilor preșcolare descurajează natalitatea și contribuie la abandonul satelor.

Cu o astfel de inițiativă vom ajunge în situația în care vom avea, datorită sprijinului acordat de partenerii străini, sate cu drumuri asfaltate și rețele de apeduct modernizate, dar fără locuitori”, notează Popovici.

Fostul Ministrul, menționează că a afirmat de mai multe ori și repet că principiul de finanțare a instituțiilor publice de învățămînt în baza costului standard per elev, stipulat în Codul Educației începînd cu anul 2014, este dăunător și neadecvat situației actuale din Moldova.

”Acest principiu împiedică funcționarea normală a unui număr considerabil de instituții de învățămînt. Suferă în special școlile din mediul rural, unde numărul de elevi este redus, iar bugetele sînt limitate.

Acest principiu a generat o stare de criză sistemică care conduce inevitabil, după cum arată practica, la închiderea sau reorganizarea instituțiilor de învățămînt, la concedierea cadrelor didactice, la privarea localităților de viitor, la exodul tinerilor și la distrugerea infrastructurii școlare.

Pentru a depăși această criză care afectează educația, este necesară schimbarea paradigmelor și a modelului economic bazat pe principiul de finanțare în funcție de costul standard per elev.

A venit momentul să nu mai privim educația doar ca pe un produs într-un context competitiv, ci ca pe un proces complex și, foarte important, ca pe o investiție pe termen lung.

Domnilor guvernanți, vă rugăm să nu încălcați dreptul constituțional al moldovenilor la educație. Nu fiți doar politicieni interesați de următoarele alegeri, ci fiți Oameni de stat și gîndiți-vă la următoarea generație”, mai menționează Popovici.

47
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?