X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 150
Transnistria stiri: 1458

Peste 65% din deșeurile menajere solide generate în municipiile Chișinău și Bălți pot fi transformate în energie

5 iun. 07:15   Societate
2304 0

Peste 65% din deșeurile menajere solide generate în municipiile Chișinău și Bălți pot fi transformate în energie, se arată într-un studiu realizat prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) privind perspectivele Republicii Moldova de valorificare a energiei din deșeuri.

Cercetarea a permis determinarea compoziției și puterei calorice a deșeurilor în cele două municipii.

Prezentă la evenimentul de lansare a studiului, secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a accentuat importanța acestuia în contextul unor posibile soluții pentru deșeurile nereciclabile.

“Este o oportunitate enormă pentru noi să avem o claritate ca să cunoaștem ce potențial avem și ce tehnologii putem aplica pentru utilizarea acestor deșeuri nereciclabile. Avem obiective clare de decarbonizare, de a atinge zero emisii nete de carbon către 2050, avem obiective către 2030, de energie și de climă. În condițiile în care nu dispunem de resurse fosile, tehnologiile de producere a energiei din deșeuri ar putea veni cu o valoare adăugată netă pentru economia noastră și pentru sistemul energetic”, a spus Carolina Novac la deschiderea evenimentului.

Cercetarea mai arată că valoarea energetică medie anuală a fluxurilor de deșeurilor municipale solide, variază de la 4473 kcal/kg s.u. în Bălți, pînă la 4498 kcal/kg s.u. în Chișinău, iar din analiza potențialului de producere a energiei reiese că în Chișinău ar fi posibilă utilizarea unei instalații de generare a energiei electrice cu capacitatea de 46 MW, în timp ce pentru Bălți cu capacitatea de 12 MW.

Rezultatele studiului arată că în fluxul deșeurilor menajere solide din Republica Moldova, cota deșeurilor biodegradabile, precum resturile alimentare, hîrtia, cartonul, materialele textile, pielea, deșeurile fitotehnice și lemnoase, reprezintă circa 64.7%, ceea ce presupune un potențial major pentru Republica Moldova în vederea obținerii energiei electrice și termice din deșeuri.

Republica Moldova și-a asumat drept obiectiv să mărească producția de energie electrică din surse regenerabile de la 6% la 30%, iar utilizarea noilor tehnologii de producere a energiei din deșeuri ar putea contribui la aceste scopuri bine definite.

De menționat că Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) își propune să diversifice și să consolideze sectorul energetic din Republica Moldova prin anumite obiective: conectarea sistemului energetic național la rețelele și piețele europene de energie, valorificarea potențialului energetic din surse regenerabile și creșterea rezilienței la schimbările climatice, precum și prin atragerea investițiilor în producția locală de energie din surse regenerabile și implementarea măsurilor de creștere a eficienței energetice.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав