X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Pavlovschi despre cazul Stoianoglo: Decizia CEDO arată cât de multe mai sunt de făcut în justiție

25 oct. 2023,, 07:17   Societate
2069 0

Deși CEDO i-a dat dreptate lui Alexandr Stoianoglo, acesta nu poate depune cererea de contestare a demiterii sale.

Fostul procuror general s-a ales doar cu un prejudiciu moral de 3600 de euro, deși avocații acestuia au cerut compensații în valoare de 20.000 de euro. Conform deciziei, statul trebuie să plătească prejudiciile reclamantului în termen de trei luni de la data la care hotărîrea devine definitivă, notează Noi.md cu referire la tv8.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat că lui Alexandr Stoianoglo nu i-a fost acordată nicio formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea acestuia, ceea l-a privat de posibilitatea de a-și realiza obligațiile și, totodată, l-a privat de salariu pentru mai mult de 2 ani.

„În cazul de față, Curtea a indicat că mecanismul suspendării nu este conform procesului echitabil și urmează de regîndit mecanismul suspendării din funcție. Curtea Europeană a stabilit că, chiar dacă suspendarea din funcție a unui înalt funcționar, de rangul procurorului general, ar fi posibil să fie o reglementare în legislație, oricum trebuie să fie prevăzute mecanisme legale care ar permite accesul la un judecător.”, Dumitru Obadă, Agent Guvernamental la CEDO.

Într-o postare pe Facebook, Centrul de Resurse Juridice din Moldova a anunțat că Legea pentru care Moldova a fost condamnată la CEDO a fost deja modificată, iar unicul efect juridic al Hotărîrii este obligația de a plăti despăgubiri în sumă de 3 600 de euro. Totodată, procedura nu poate fi aplicată retroactiv.


„Suspendarea a fost o măsură temporară, o măsură provizorie, dar odată ce deja el este destituit din funcție, nu știu cît de reparabilă este această situație”, Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO.

Totodată, potrivit specialiștilor, cazul domnului Stoianoglo arată că sistemul justiției în Moldova încă nu funcționează.Oricum ar fi, această hotărîre a Curții Europene arată cu amănunte cît de multe lucruri urmează a fi făcute în justiția noastră. Deci, reforma despre care vorbim noi atîția ani, ea a devenit vitală pentru Moldova. Situația devine tragică dacă nici procurorul general nu poate să-și găsească apărarea propriilor drepturi în țara sa, ce să vorbim despre oameni simpli, cum ceilalți să-și apere drepturile dacă sistemule disfuncțional. ”, Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO.

Pe agenda Curții se mai află un dosar, care se referă la temeinicia plasării în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo după suspendarea din funcție. TV8 a solicitat o reacție și de la ministerul Justiției, însă pînă în momentul redactării știrii, nu am primit vreun răspuns.

12
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?