Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

„Patriarhul justiției moldovenești”: Activitatea lui Victor Pușcaș, reflectată în două cărți publicate post-mortem

18 iul. 2023,, 16:02 (reactualizat 18 iul. 2023,, 23:31)   Societate
3526 0

Astăzi, în ziua în care urma să împlinească 80 de ani, regretatul magistrat Victor Pușcaș, fost președinte al Curții Constituționale, a fost comemorat de apropiați, reprezentanți ai mediul academic și ai corpului judecătoresc.

Cu acest prilej, la Biblioteca Națională, cu suportul Institutului Justiției Constituționale și al Familiei Pușcaș, au fost lansate două cărți publicate post-mortem. Este vorba de Monografia “Autoritatea judecătorească în exercitarea puterii de stat” și proiectul-pilot de familie al Monografiei bibliografice “Victor Pușcaș – personalitate notorie a jurisprudenței naționale”.

Invitații la eveniment au vorbit despre rolul crucial pe care l-a avut Victor Pușcaș în crearea și consolidarea statului de drept în R.Moldova. „O locomotivă legislativă a R.Moldova” – de un astfel de titlu s-a învrednicit fostul magistrat, o spun cu tărie reprezentanții de vază ai jurisprudenței naționale.

Monografia “Autoritatea judecătorească în exercitarea puterii de stat”, este un studiu științific destinat tuturor celor care studiază dreptul sau promovează principiile statului de drept. La baza acestei lucrări a stat teza de doctor în drept a magistratului susținută în anul 2007.

Monografia bibliografică “Victor Pușcaș – personalitate notorie a jurisprudenței naționale” este elaborată de Biblioteca Publică de Drept la cei 80 de ani ai dlui Pușcaș. Lucrarea își dorește să reflecte cât mai fidel viața și activitatea profesională judecătorului.


"Ceea ce s-a petrecut cu legislația R.Moldova începînd cu anii 1990 încoace, nu găsești niciun act legislativ, începînd cu Constituția Republicii Moldova și alte legi elaborate de primul Parlament, unde nu și-a adus aportul dl Pușcaș. Legea cu privire la Curtea Constituțională, Codul jurisdicției constituționale și alte acte normative referitoare la CCM - este munca dlui Pușcaș", a menționat fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, prezent la eveniment.

Valeriu Kuciuk, președintele executiv al Insitutului Justiției Constituționale, a menționat în discursul său că experiența și conceptele lui Victor Pușcaș vor continua să îndrume și să educe generații întregi de juriști.

"Un patriarh al justiției moldovenești, una dintre cele mai proeminente personalități ale Moldovei. Nu a reușit... a plecat subit în eternitate și nu a reușit să țină în mînă cărțile, dar el a fost și va rămîne o figură uriașă în justiția națională. A avut și va avea un impact semnificativ asupra dezvoltării sistemului juridic modern".

Și pentru Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO, munca și studiile semnate de Victor Pușcaș rămîn un reper în jurisprudența națională. Pavlovschi se arată convins că sub conducerea lui Pușcaș, în Moldova a apărut o pliadă nouă de juriști cu viziuni proeuropene, centrate pe drepturile omului.

"În mare parte dl Pușcaș m-a format și pe mine involuntar. Aveam și eu deja atunci experiență, în 1996 cînd ne-am cunoscut, dar a fost un fel de „brainwashing”, în sensul pozitiv al cuvîntului, cînd de la practica sovietică noi am trecut la practica europeană, bazată pe respectarea principiilor drepturilor omului", a menționat Pavlovschi.

Victor Pușcaș a deținut funcțiile de ministru pentru relațiile cu Parlamentul (1994-1995), președinte al Curții Supreme de Justiție (1995-2001), președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (1998-2001) și președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova (2001-2007) și judecător al Curții Constituționale a RM în anii 2001-2013.

Pentru meritele sale în fundamentarea sistemului legislativ al Republicii Moldova, Victor Pușcaș a fost decorat cu medalia „Meritul Civic” (1996) și Ordinul Republicii (1999). De asemenea, i s-a acordat titlul de Cetățean de onoare al capitalei statului Texas (SUA), orașul Austin.

5
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?