X 
Cazul Șor stiri: 599

Parlicov: Din decembrie 2022 deja nu mai procurăm gaze naturale de la Gazprom

2 oct. 10:57   Societate
2888 0

Republica Moldova, datorită partenerilor euroatlantici, reușește să-și sporească reziliența în domeniul energetic, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-un mesaj video la Forumul Euro-Atlantic de Reziliență, desfășurat astăzi la București.

Totodată, acesta a precizat că Republica Moldova nu mai este dependentă în totalitate de gazele rusești, așa cum a fost pînă în anul 2021.

„Din decembrie 2022 deja nu mai procurăm gaze naturale de la Gazprom pentru teritoriul controlat de autoritățile constituționale, pentru că în Republica Moldova mai avem și o parte din teritoriu pe care nu o controlăm, o regiune separatistă. Nu doar că am reușit să procurăm gaze din alte surse, am procurat toate gazele integral de pe piața europeană, nu doar că am reușit să facem acest lucru la un preț mai ieftin decît formula pe care am semnat-o în contractul cu Gazprom”, a declarat Victor Parlicov.

La Forumul Euro-Atlantic de Reziliență de la București s-a discutat și despre securitatea regională. În context, președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a menționat că decizia politică de deschidere cît mai curînd a negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană este vitală atît pentru aceste două state, cît și pentru cele din comunitatea europeană.

Totodată, oficialul român a mai precizat că România va continua să acorde sprijin activ Republicii Moldova, inclusiv pentru continuarea cursului său european „ireversibil”.

3
2
0
1
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?