Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Rusia a întrecut SUA ca cel mai mare furnizor de gaze pentru Europa

17 iun. 14:45   Externe
2990 0

Livrările de gaze rusești către Europa în luna mai au depășit exporturile de gaze din SUA pentru prima dată în ultimii aproape doi ani, informează publicaţia Financial Times citând date ale companiei de consultanță ICIS.

Mai multe țări din Europa de Est se bazează în continuare pe importurile din Rusia, susțin analiștii publicației.

SUA depășise Rusia ca furnizor de gaze în Europa în septembrie 2022, iar din 2023 companiile americane furnizau o cincime din gaz către continentul european. Cu toate acestea, în luna mai, livrările de gaze naturale și gaze naturale lichefiate din Rusia au reprezentat 15% din volumul total al livrărilor către UE, Marea Britanie, Elveția, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord. În prezent, livrările din SUA reprezintă 14% din livrările către continentul european, cea mai mică cifră din august 2022, anunță adevărul.ro

Creșterea din luna mai a importurilor din Rusia are mai multe cauze, unele cu impact limitat, nu sistemic, cum ar fi o defecțiune la o instalație tehnologică din SUA. În același timp, Rusia a manevrat cu succes aprovizionarea cu gaze în ajunul reparației planificate a instalațiilor tehnologice, trimițând mai mult gaz decât era planificat prin Turcia.

Cererea de gaze în Europa rămâne relativ scăzută, iar nivelurile de stocare sunt aproape de niveluri record pentru această perioadă a anului.


În vară, situația se va schimba - Rusia livra mai mult în Asia, iar SUA vor relua livrările către Europa.

După cum s-a anunțat, Europa a oferit Azerbaidjanului o schemă de transport de gaze printr-o conductă care trece prin Ucraina și este utilizată în prezent pentru a livra gaz rusesc către UE. Propunerea este o modalitate de a menține fluxul de gaze naturale către Europa după expirarea acordului de tranzit dintre Kiev și Moscova la sfârșitul anului 2024.

8
3
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?