Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Părintele Octavian Moșin: ”Pentru un adormit nu putem face nimic altceva, decît să ne rugăm pentru el”

10 mai. 19:00   Societate
1996 0

„Într-un cimitir trebuie să mergem cu gîndul bun, să aprindem o lumînare. Nu trebuie să facem fală. Oferim pomene după posibiliate, important din inima ( apă, o bucată de pîine)”, a declarat preotul Octavian Moșin, slujitorul bisericii din Dumbrava, pentru Noi.md.

Slujitorul bisericii a venit cu cîteva reguli care trebuie să fie respectate de un adevărat creștin.

„Rugăciunea începe în biserică, se fac parastase apoi se merge și pe la mormînt. Într-un cimitir trebuie să mergem cu gîndul bun, să aprindem o lumînare. Nu trebuie să facem fală. Oferim pomene după posibiliate, important din inima ( apă, o bucată de pîine)”. Trebuie să respectăm niște reguli. Fără muzică, băutură sau mese mari pe teritoriul cimitirului. În calitate de bun creștin tamîiește mormîntul singur, dacă preotul nu a ajuns pe loc. Se recomandă să nu uităm trei generații ca să-i pomenim”, spune slujitorul bisericii.

Preotul Octavian Moșin ne spune că din păcate doar durerea și adormiții ne mai adună astăzi. În această perioadă e un bun prilej să ne întilnim cu rudele.

„Pentru un adormit nu putem face nimic alt ceva, decît să ne rugăm pentru el și să cerem mila lui Dumnezeu. De dragul lui putem oferi sufletului, rugăciune și acte de milostenie, acestea sînt cele recomandate de către biserică. Sigur că e o sărbătoare locală, care avem posibilitatea de a aduce în ordine mormintele adormiților, ca să-i pregătim așa zisa rugăciune. În această perioadă e un bun prilej să ne întilnim cu rudele pentru că din păcate doar durerea și adormiții ne mai adună astăzi.


Octavian Moșin ne spune mai multe despre pomenirea adormiților și care este cea mai indicată zi de a sărbători.

„Biserica are grijă nu doar de cei vii, care sînt în viața pămîntească dar își amintește și face pomenire pentru cei adormiți în veac pentru Domnul, la diferite perioade ale anului. Inclusiv în acest post mare sau săvîrșit zile de pomenire a adormiților cu rugăciune de obște în special sîmbetele a doua, a treia și a patra, dar în zona noastră s-a încetățenit și o zi aparte, care nu este extinsă în toată lumea ortodoxă, dar în zona noastră pe care noi am numit-o Paștile Blajinilor. Se serbează peste o săptămînă după Învierea Domnului. Cea mai indicată zi ar fi ziua de luni. Se permite deja în biserică să fie săvîrșite rugăciuni pentru adormiți”, spune Preotul Octavian Moșin.

Preotul a veni cu un mesaj pentru fiecare creștin de sfintele sărbători.

Toate drumurile unui om trebuie să ducă spre înviere. Cea mai importantă zi din viața aceasta nu este aici, dar în a 40 după ce plecăm de aici, cînd stăm față în față cu bunul Dumnezeu și dăm socoteală pentru tot ce am făcut sau nu în această viață, probabil că acest gînd la moarte trebuie să ne însoțească în fiecare zi. atunci cînd ești cu această conștiință trează, începi să trăiești corect. Să înțelegem că Dumnezeu este cu noi, să depășim starea noastră de neputință în cît să fim fii învierii”, spune preotul.

Amintim că de Paștile Blajinilor, credincioșii vizitează mormintele celor apropiați, le aduc în ordine, preoții oficiază slujbe de pomenire, după care rudele dau de pomană de sufletul morților. În tradiția creştină Paștile Blajinilor are dată mobilă și depinde de ziua Învierii Domnului. Sărbătoarea este ținută în prima duminică după Paști. În acest an este sărbătorit de pe 12-13 mai.

Mai multe informații despre datinile și tradițiile moldovenești le găsiți pe moldovenii.md

10
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?