TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Opinie: V. Țurcan este hărţuit doar pentru că a numit limba „moldovenească”

Opinie: V. Țurcan este hărţuit doar pentru că a numit limba „moldovenească”

Pretenţiile împotriva lui Vladimir Țurcan, numit președinte al Curții Constituționale, sînt ridicole. Este o persoană cinstită și de principiu și este persecutat doar pentru că a numit limba „moldovenească” și, prin urmare, a arătat respect pentru Constituția, lucru care nu este la modă astăzi.

Această opinie a fost exprimată de parlamentarul din partea Partidului Socialiștilor, politologul Bogdan Ţîrdea, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, menționînd că isteria provocată de numirea lui Vladimir Ţurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale trezeşte cel puțin nedumerire.


„1. Adică, trebuie să înţelegem că dacă Domnica Manole (PPDA) sau Liuba Şova (PAS) ar fi devenit președintele CC, Curtea Constituțională nu ar fi politizată. Dar dacă va deveni V. Ţurcan (PSRM), va fi numaidecît „ politizată”?

2. Dacă un cetățean al României devine președintele Curții Constituționale, este bine. Și dacă devine un cetățean al RM este rău?

3. Cînd PDM avea 6 judecători ai Curții Constituționale, puțini oameni au spus că CC a fost capturată. Cînd a apărut un judecător de la PSRM, a devenit imediat capturată?

4. Cînd Parlamentul i-a numit Ţurcan și Manole pentru CC, el a fost un candidat bun, nu? La urma urmei, nimeni nu s-a indignat. Și cum judecătorii însuși l-au ales președinte, el a devenit imediat rău?

5. Dacă judecătorii promovați de PAS și PPDA au votat pentru Ţurcan, rezultă din aceasta faptul că blocul ACUM recunoaște că judecătorii săi nu au respectat instrucțiunile partidului?

6. Dacă judecătorii prin vot secret îl aleg pe V. Ţurcan în funcția de președinte, fără a asculta instrucțiunile de la partid, asta însemna asta că CC a devenit liberă și nu a fost capturată? Sau nu se potrivește cuiva?

7. De ce V. Ţurcan ar trebui să demisioneze din funcția de președinte? Poate că toți judecătorii ar trebui să o facă imediat – pentru încălcarea „disciplinei de partid”?

8. Toți judecătorii Curții Constituționale sînt egali. Oricine merită să devină judecător al Curții Constituționale merită să devină şi președintele CC. Sau legea este scrisă altfel? Vă rugăm să arătați.

9. Dacă actuala CC este politizată din cauza lui V. Ţurcan, oferiţi un exemplu din istoria Republicii Moldova cînd Curtea Constituțională nu a fost politizată. Amintiți-vă că politizat nu înseamnă capturat. Și nu înseamnă că va încălca Constituția.

10. De fapt, pretenţiile faţă de V. Țurcan sînt ridicole. Acesta este o persoană cinstită și cu principii.

Iar motivul hărţuirii sale este doar faptul că a numit limba „moldovenească”. Și prin aceasta a arătat respect pentru Constituție. Și acest lucru nu este la modă astăzi”, a subliniat Bogdan Ţîrdea.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load