X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Opinie: O parte din problemele sistemului judiciar pot fi rezolvate prin metode simple

22 iul. 2019,, 08:10   Societate
2862 4

Fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi spune că o parte din problemele sistemului judiciar pot fi rezolvate prin metode foarte simple care se referă la modificarea legislației.

În opinia lui, primul pas ar trebui să fie modificarea prevederilor Codului de procedură penală, care reglementează revizuirea dosarelor, revizuirea soluțiilor definitive prin adăugarea unui singur element nou - încălcarea dreptului la proces judiciar echitabil și caracterul captiv al statului, transmite IPN.

„Declarația privind capturarea statului este un document absolut practic care nu și-a găsit realizare practică. Haideți să începem, haideți noi să spunem că în toate hotărîrile în privința cărora există suspiciuni că a avut loc ingerința din partea politicului omul poate să ceară revizuire”, a declarat Stanislav Pavlovschi într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În opinia lui, tot sistemul judecătoresc urmează să decidă, dacă dosarul va fi sau nu revizuit, dar consideră că oamenii trebuie să aibă acest drept. „Toți vorbim despre faptul că justiția a fost capturată. Toți vorbim despre faptul că justiția a fost sub călcîiul „păpușarului”. Toți vorbim despre faptul că justiția este coruptă, dar cînd vine vorba de realizarea practică, ne oprim în fața unor himere”, a specificat fostul magistrat.

„Noi avem acum o majoritate parlamentară. Parlamentul este în drept să adopte toate legile necesare acestei țări, clar că în condiții democratice. Dacă ei, presupunem că au dubii, au ezitări, lipsă de cunoștințe, lipsă de experiență, poftim dragii mei, adresați-vă către UE, cereți delegarea unor experți specialiști în materie, lasă ei să vă ajute, dar noi nu putem să lăsăm mîinile în jos și să spunem „păi dacă democrații așa au hotărît, noi care am venit la putere pe cale democratică, deja nu avem decît să ne conformăm”, a declarat Stanislav Pavlovschi.

În opinia lui, acum problema cea mai mare este prioritizarea acțiunilor, determinarea care acțiuni sînt importante și trebuie făcute acum și aici. „Eu înțeleg, interzicerea pungilor din plastic este o problemă importantă pentru Moldova, dar ea nu este prioritară chiar acum. Acum prioritar este Procuratura Generală, acum este furtul miliardului, acum este mafiotizarea sistemului, scoaterea întregului sistem din mîinile mafiei. Poporul se simte insultat, eu am în vedere de puterea precedentă. Poporul se simte scuipat în față și poporul așteaptă dreptate de la guvernarea care a venit în Moldova”, a adăugat fostul judecător la CEDO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?