X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

O expoziție a artistului plastic Alexandru Macovei a fost vernisată la un muzeu din Capitală

31 mai. 19:00   Societate
1840 0

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi, 31 mai, o expozițe personală cu genericul ”Interferențe bizantine” a artistului plastic Alexandru Macovei.

Expoziția cuprinde 39 de lucrări, realizate de autor de-a lungul anilor. În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbîrnea a menționat că Alexandru Macovei este cunoscut ca artist plastic.

„Este un artist care lucrează de mai mulți ani. S-a orientat spre grafica de șevalet, dar nu numai, pentru că are și carte ilustrată. Alexandru Macovei își orientează demersul artistic și caligrafia în direcția estetică. Este unul dintre cei mai buni caligrafi din R. Moldova”, a remarcat Tudor Zbîrnea.

La rîndul său, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu a afirmat că în era tehnologiilor avansate și a inteligenței artificiale, robotul tinde să excludă și să ia locul omului, scrierea tradițională este înlocuită de cea la calculator, scrisoarea (epistola) rămîne un gest sau o formă de expresie aristocratică. Mesajele scurte, emoticoanele sau imaginile șablon au devenit forma cea mai comodă de comunicare. Rapiditatea downloadurilor de pe internet, bibliotecile digitale și atotcunoscătorul Google fac imposibilă imaginarea unei perioade în care cărțile scrise de mînă constituiau apanajul unei clase privilegiate. Din cauza tehnologiilor informaționale și a inteligenței artificiale, excluderea individualității și a subiectivității devine tot mai accentuată.

„În tot acest context informațional al luptei dintre om și robot, Alexandru Macovei ne conectează la o perioadă istorică de pînă la apariția tiparului cu caractere mobile din metal, inventat în Coreea și China sau de Johannes Gutenberg, la scribii și cărturarii antici sau călugării medievali. Alexandru Macovei ne ghidează pe un traseu al hermeneuticii, spre interpretarea textelor vechi, în mod special al celui biblic, al Vechiului Testament sau al Psalmilor lui David. Imaginea se transformă într-un canal de comunicare cu eul artistului și cu straturile succesive informaționale care au contribuit la identificarea, recuperarea și edificarea imaginii, ne orientează spre o percepție tactilă, senzorială a textului scris cu penița, pana sau pensula pe hîrtie..” a subliniat Florina Breazu. Ea i-a înmînat omagiatului medalia „Mihai Grecu” a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.


Născut la 27 martie, 1954, în satul Drăgănești, Sîngerei, Alexandru Macovei și-a făcut studiile la Colegiul de Arte Plastice Al. Plămădeală, apoi la Institutul Poligrafic din Moscova, Rusia. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și a Asociației Internaționale IAA-AIAP UNESCO. Plasticianul a organizat expoziții personale la Chișinău, Republica Moldova (1993, 1997, 2002, 2006, 2019); Strasbourg, Franța (2000, 2004); Varșovia, Polonia (2003); Vilnius și Klaipeda, Lituania (2007, 2008); Florida, SUA (2010, 2012); Bacău, România (2021, 2022). A participat la numeroase expoziții de grup în țară, dar și în străinătate: Bacău, România; Bratislava, Slovacia; Hiroko-Mori, Japonia; Moghilev, Belarus; Florida, SUA; Moscova, Rusia etc.

Alexandru Macovei este deținătorul Premiului UAP pentru Grafică (Autumnala, ediția 2017 – 2018), a Medaliei UAP Mihai Grecu (Expoziția personală Stigmatul Caligrafic, 2019) și a Premiului ”Mihai Grecu” (Gala Premiilor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, R. Moldova, 2020). În anul 2021, i se decernează titlul onorific Maestru în Artă. Lucrările artistului se regăsesc în colecții publice în muzee din Republica Moldova, Romînia, Belarus, dar și în colecții private din Italia, Franța, Suedia, Israel, Rusia, Polonia, Canada, Grecia, Republica Cehă, Turcia, SUA, Germania, Lituania etc.

Expoziția va fi deschisă pînă la 7 iulie.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?