X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Numărul fumătorilor, în continuă creștere în Moldova

7 iun. 2023,, 09:15   Societate
2288 0

Peste șase mii de oameni mor anual în țara noastră din cauza fumatului. Trei adulți din zece fumează, chiar dacă acest viciu provoacă boli cardiovasculare și cancer.

Iar datele Ministerului Sănătății arată că, în pofida Legii antifumat, numărul fumătorilor crește. Este și din cauza noilor țigaretelor electronice și a altor produse de acest gen. Deși oamenii le consideră mai puțin dăunătoare, medicii insistă că acesta e doar un mit, notează tv8.

Potrivit ultimului studiu elaborat la nivel național, 3 din 10 adulți din țara noastră, cu vîrste cuprinse între 18 și 69 de ani, fumează activ. Iar cifrele sînt în creștere, în special în rîndul adolescenților. Unul din factorii care favorizează fumatul este apariției pe piață a produselor noi din tutun - țigaretele electronice și produsele în baza tutunului încălzit. Autoritățile bat alarma, mai ales că în acordul de aderare la UE ne-am asumat să reducem cît mai mult numărul fumătorilor. Motivul este că fumatul, indiferent că e vorba de țigări clasice, electronice sau narghilea, poate provoca afecțiuni grave.

Sunt afectați și cei care lucrează la plantațiile de tutun. Deși în Republica Moldova terenurile pentru cultivarea tutunului au fost reduse semnificativ din anii 1990, producătorii și procesatorii de tutun au propus recent subvenționarea sectorului și creșterea volumelor de producere. Iar autoritățile au luat în calcul acestă doleanță, susțin reprezentanții de la ministerul Sănătății. În prezent, volumul acestor plantații în țara noastră ajunge la aproximativ 300 de hectare.

În acest context, autoritățile le recomandă agricultorilor să opteze pentru cultivarea altor plante, care nu afectează sănătatea oamenilor. Și după ce s-a dovedit că imaginile șocante de pe pachetele de țigări nu au efectul scontat, autoritățile s-au gîndit să înăsprească legislația. Vor începe cu majorarea accizei, care va duce la scumpirea produsului pe tarabele magazinelor.


În același timp, pentru a nu crea stocuri care ulterior ar putea fi vîndute la un preț mai mic, producătorii din tutun vor fi obligați să comercializeze întreaga cantitate în cel mult 18 luni de la data producerii și vor trebui să primească licența pentru utilajul de produs țigarete. Mai mult, autoritățile se gîndesc să extindă lista locurilor unde fumatul este interzis. Ideea este pe placul nefumătorilor, care spun că sînt deranjați de fumul de țigară.

Statisticile arată că peste 6000 de persoane mor în fiecare an în Moldova din cauza consumului de tutun. Iar la nivel mondial numărul deceselor anuale ajunge la circa 8 milioane. Culmea e că aproximativ 1,2 milioane sînt fumători pasivi, adică cei care inspiră fumul de țigară atunci cînd cineva fumează alături.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?