Nosatîi, de Ziua Armatei Naționale: "Un garant al păcii și stabilităţii Republicii Moldova"

3 sep. 11:30   Societate
2371 0

Armata Națională este un garant al păcii și stabilității Republicii Moldova, iar statul nostru - un contribuitor ferm la securitatea internațională, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, cu prilejul celor 32 de ani de la înființarea armatei.

Oficialul a mulțumit militarilor, angajaților civili, veteranilor și militari în rezervă pentru prestație, exprimîndu-și speranța că își vor continua activitatea „pentru a îndeplini dezideratul de modernizare a Armatei Naționale și a oferi securitate fiecărui cetățean al țări noastre”, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

„La fel, vin cu un mesaj deosebit de apreciere pentru cei care au stat la baza formării Armatei Naționale și care au luptat pentru apărarea suveranității, independenței și integrității Republicii Moldova. Un gînd aparte pentru militarii Armatei Naționale care în acest moment execută servicii în unitățile militare și celor care se află în misiuni internaționale de menținere a păcii, dar și familiilor care îi încurajează și susțin în îndeplinirea angajamentelor asumate față de țară. La mulți ani, Armata Națională!”,se mai arată în mesajul oficialului.

De Ziua Armatei Naționale, Ministerul Apărării a pregătit un șir de activități. Astfel, în capitală, la Bălți și Cahul vor fi organizate expoziții de fotografii, de echipament și tehnică, exerciții demonstrative, concursuri pentru copii, recital muzical și ceremoniale militare de retragere cu torță.

Sărbătoarea dedicată zilei Armatei Naționale, este marcată anual la 3 septembrie, după declararea independenței R. Moldova în 1991, prin decretul președintelui de atunci Mircea Snegur.


La 16 martie 1994 Republica Moldova și NATO au semnat Parteneriatul pentru Pace. În 2013, s-a convenit cu reprezentanții NATO să delege din partea țării noastre un grup de militari cu scopul de menținere a păcii în Kosovo. Astfel, la 8 martie 2014 un contingent de 41 militari moldoveni au plecat în Kosovo cu o navă militară americană tip C-130 Hercules: un pluton de infanterie ușoară, din 33 de militari, cu misiunea de securitate și pază a obiectelor militare și de patrulare și o echipă de geniu, la reconstruirea și deplantarea minelor.

Militari ai Armatei Naționale au activat în calitate de observatori militari în misiunile ONU din Georgia, Liberia, Côte d’Ivoire, Sudan, Sudanul de Sud, Kosovo, Republica Centrafricană, Departamentul ONU pentru operațiuni de menținere a păcii din SUA.

3
2
0
1
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?