X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Noi beneficii pentru tinerii specialiști din medicină, cultură și educație

5 iun. 14:15   Societate
2595 0

Guvernul a luat noi măsuri pentru atragerea și menținerea tinerilor specialiști în sistemul medical, în special în zonele rurale.

Astfel, cei cu studii superioare de licență în medicină vor fi incluși în lista beneficiarilor de indemnizații și compensații acordate din contul bugetului de stat. De asemenea, conform modificărilor Legii ocrotirii sănătății, vor fi compensate cheltuielile pentru naveta lucrătorilor medico-sanitari şi farmaceutici, care au domiciliul în afara localităților în care activează.

Absolvenții studiilor superioare de licență în medicină și ai studiilor postuniversitare de rezidențiat, care vor activa timp de 5 ani în instituțiile în care vor fi repartizați de Ministerul Sănătății, vor beneficia de indemnizații, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică.

Totodată, hotărîrea cu privire la încadrarea tinerilor specialiști în cîmpul muncii în funcții didactice vacante, aprobată de Guvern, prevede că, în primii 5 ani de activitate, absolvenții programelor de studii superioare de licență și master vor primi o indemnizație unică în mărime de 200 de mii de lei. Cei din învățămîntul profesional tehnic vor beneficia de 160 de mii de lei.

„Hotărîrea de Guvern are menirea să încurajeze tinerii specialiști din medicină și din educație să meargă în satele și orășelele noastre”, a accentuat premierul Dorin Recean.


Cadrele didactice debutante, repartizate de Ministerul Educației și Cercetării în instituțiile din mediul rural, centrele raionale sau în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, vor beneficia de compensații în mărime de o mie de lei lunar pentru cheltuielile de închiriere a locuințelor. Totodată, acestea vor primi o plată unică, anuală, de 3000 de lei pentru compensarea consumului de energie electrică și termică.

În același timp, Regulamentul cu privire la modul de calcul, repartizare, utilizare și evidență a transferurilor cu destinație specială pentru susținerea tinerilor specialiști din domeniul culturii stabilește o indemnizație unică în mărime de 120 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățămînt superior și de 90 de mii de lei pentru cei din învățămîntul profesional tehnic.

„Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, și tinerii specialiști din domeniul culturii vor primi indemnizații unice în urma absolvirii și repartizării în satele, comunele, centrele raionale din Republica Moldova”, a punctat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Banii vor fi achitați în trei tranșe egale, beneficiari fiind tinerii care se angajează, în primul an după absolvire, în instituțiile în care au fost repartizați de Ministerul Culturii și activează timp de trei ani în cadrul acestora.

3
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?