Nereguli în sistemul achizițiilor publice ale Ministerului Educației

29 sep. 2021,, 12:16   Societate
2753 0

Curtea de Conturi a constatat o serie neconformități la estimarea și planificarea achizițiilor publice de către Ministerului Educației și instituțiile subordonate în anul 2020.

Nereguli au fost depistate și la etapele de atribuire, executare și de monitorizare a contractelor de achiziții. Totodată, există anumire semne de întrebare și vizavi de transparența achizațiilor.

"La etapele de evaluare a ofertelor și de atribuire a contractelor de achiziție, procesul de achiziții publice a fost afectat de un șir de neconformități, condiționate de neasigurarea imparțialității și obiectivității. Aspectele menționate ale activității instituțiilor în domeniul achizițiilor publice necesită îmbunătățiri, pentru a spori transparența și eficiența utilizării mijloacelor financiare publice", se arată în raportul Curții de Conturi.

În anul 2020, în subordinea MECC erau circa 200 de instituții, dintre care 88 instituții finanțate din buget, care în anul 2020 au efectuat cheltuieli de casă în sumă de 2,46 mld. lei, iar cheltuieli efective în sumă de 2,61 mld. lei. De asemenea, în subordinea MECC erau cel puțin 113 entități la autogestiune, care au primit mijloace bugetare prin subsidii sau comanda de stat.

Conform constatărilor de audit, entitățile din subordinea MECC nu asigură conformitatea evaluării necesităților, determinării bugetului și întocmirii planului de achiziții, nefiind asigurată nici corelarea între bugetul aprobat și planul de achiziții.


Astfel, 87 de instituții bugetare, conform bugetului precizat, aveau planificate procurări în sumă de 640,48 mil. lei și respectiv 602,32 mil. lei. Dintre acestea, doar 25 de entități au elaborat planul de achiziții pentru anul 2020 în sumă totală de 61,18 mil. lei, sau doar pentru 10,2% din procurările precizate. De asemenea, din 106 instituții la autogestiune active din subordinea MECC, doar 29 entități au elaborat planul de achiziții pentru anul 2020, în sumă de 108,3 mil. lei din totalul procurărilor de circa 654,7 mil. lei.

Curtea de Conturi subliniază că entitățile din subordinea MECC:

- nu au asigurat organizarea și îndeplinirea conformă a atribuțiilor grupurilor de lucru în achiziții publice, nefiind stabilite expres atribuțiile fiecărui membru;

- nu practică elaborarea planurilor trimestriale și modificarea planurilor aprobate în cazul identificării unor noi resurse financiare;

- nu publică planul de achiziții pe pagina web a entității;

- nu au întocmit conform dosarul achiziției publice.

Curtea de Conturi a recomandat înlăturarea lacunelor înregistrate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?