X 
Preşedintele stiri: 4158

Natalia Morari: "Actuala reformă a justiției este absurdă"

1 aug. 18:45   Societate
3711 0

Actuala reformă a justiției din Republica Moldova este absurdă, deoarece judecătorii sînt pedepsiți cu demiterea nu pentru ceea ce au făcut, ci pentru faptul că au găsit la ei bunuri suplimentare.

O astfel de opinie a exprimat jurnalista Natalia Morari, care și-a anunțat intenția de a candida la funcția de președinte al Republicii Moldova, relatează Noi.md.

Potrivit ei, ceea ce timp de 3 ani era prezentat cetățenilor drept o reformă fără precedent a sistemului judecătoresc, celebrele vetting-uri și prevetting-uri, este o poveste ridicolă, deoarece infractorii în robă ies la pensie voluntară cu pensii uriașe, iar autoritățile, în același timp, își numesc propriii judecători loiali.

"Aceasta nu înseamnă o reformă. Actuala reformă a justiției este cel mai absurd lucru posibil, cînd o persoană este pedepsită cu demiterea nu pentru ceea ce a făcut de fapt, ci pentru că au găsit la ei bunuri suplimentare. În cea mai mare parte a anarhiei din timpul lui Plahotniuc și Sandu, judecătorii nu erau plătiți. Ei erau pur și simplu amenințați. Sau judecătorii înșiși voiau să fie pe placul autorităților. Iar actuala guvernare abordează judecătorii anarhici din poziția dacă are sau nu proprietăți în plus. Dar noi ar trebui să-i abordăm din punctul de vedere a ceea ce a făcut, ce decizii ilegale și ilicite a luat", a declarat Natalia Morari.

Ea a atras atenția asupra faptului că reforma judiciară, despre care toate guvernele au vorbit tot timpul, nu este cel mai dificil lucru. Iar cel mai dificil lucru este să accepți faptul că sistemul judiciar poate deveni cu adevărat independent de tine, care stai în biroul principal al țării.


"Principala problemă a reformei judiciare și a tuturor reformelor pe care le-am avut pînă acum, inclusiv vetting-ul și prevetting-ul, este nedorința autorităților de a renunța la pîrghiile de influență asupra sistemului judiciar. Or, există o a treia forță reală care va rezolva totul și va le da tuturor peste mîini, inclusiv ție. Aceasta este adevărata amenințare. Prin urmare, este nevoie de o mare înțelepciune și dedicare pentru a renunța la influențarea sistemul judiciar, la dorința de a-l controla", a spus jurnalista.

Natalia Morari a declarat că este profund convinsă că orice legi și regulamente trebuie create nu pentru pedepsirea generalizată a tuturor și a orice, ci pentru acțiuni de oprire și preventive.

"O arestare a unui prim-ministru pentru insultarea instanței este suficientă pentru ca politicienii să nu se mai întreacă la televizor cine și cum poate umili cel mai bine justiția, care astăzi, din păcate, ai pentru ce o umili", a subliniat ea.

9
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав