Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Nagacevschi declară că Apă Canal Chișinău este la limita falimentului

31 ian. 2023,, 11:21   Societate
2344 0

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că Apă Canal Chișinău este la limita falimentului. Totodată, el consideră că apă în capitală va fi, dar se va scumpi. „Jocul este mult mai complex, unde sînt implicați o serie de creditori”, a punctat Nagacevschi.

„Întreprinderea este într-adevăr la limita falimentului și primarul chiar nu are nicio vină sau implicare.

1. Din start contractele de finanțare cu BERD și BEI au fost încheiate aiurea cu întreprinderea și nu cu municipalitatea;

2. Chiar la momentul încheierii contractelor, una dintre companiile de bază selectată pentru implementarea proiectului era deja în insolvabilitate. Straniu, puțin spus;

3. Din cauza încheierii aiurea a contractelor, lucrările erau preluate de întreprindere, în loc să fie preluate de municipalitate și transmise în gestiunea întreprinderii contra redevenței și adaosurilor legale pentru a solicita creșterea tarifului la ANRE. Se mergea pe formula clasică: se scoteau bani din bugetul municipal pînă au dat de fund;


4. Banii din contractele de finanțare au fost deseori blocați din cauza că întreprinderea nu avea capacitatea să respecte condițiile pentru debursare. Spre exemplu, de pe cont lipsea suma de 2 mln EURO(garanție de bună execuție). De ce lipsea? E bună întrebare. Adică noi restituim creditul și dobînda, dar banii nici măcar nu îi primeam. Asta este despre management, probabil și fraudă. Problema este pînă în prezent, din cîte înțeleg.

5. Din cîte cunosc, nici pînă astăzi nu au fost transmise la balanța primăriei infrastructura de transport a apei;

6. În anul 2020 ANRE a identificat neconformități de circa 100 mln lei. Nu s-a făcut mare treabă pe ele din cîte știu.

7. Din start nu a avut treabă CMC cu ajustarea tarifului, așa cum s-a încercat recent. Cineva s-a considerat mai deștept decît legea, inducînd în eroare primarul. S-a gestionat bine informațional incidentul, decizia nu a mai fost semnată, decizie care putea finisa cu un dosar penal de toată frumusețea. Bravo echipei de comunicare a primarului!

8. Problema CMA și a stațiilor de preepurare la întreprinderi, cum a existat așa și există. Aici autoritățile centrale dorm strîns. De ce? Nu voi comenta…

La prima mea discuție cu directorul interimar, acesta mi-a comunicat: ei sînt SA. Altfel spus, ar fi bine să nu-mi bag nasul. Pe urmă și pe sistem li s-a transmis neformal de la unii de la municipalitate să nu ia în serios indicațiile mele. Eu am auzit mesajul și reacționam doar la rezoluțiile venite de la Primar sau cînd îmi cerea opinia verbal.

Cum apăreau situații sensibile, mereu încercau să obțină semnătura primarului pentru a se proteja prin primar, care chiar nu are treabă cu cele ce se întîmplă pe la acest SA.

Știu că se căutau formule în a-mi anula niște rezoluții pe unele acte/indicații, după ce am plecat. Cică puneau la îndoială semnătura mea. Nu știu, dacă au mai găsit sau nu formula. Bîrfe de prin tîrg. De un lucru sînt sigur: acolo demult miroase a ,,bombă juridică”, iar cele 73 sau 83 mln solicitate de la Guvern nu soluționează problema nici imediat.

Jocul este mult mai complex, unde sînt implicați o serie de creditori, printre care BERD și BEI. Urmăresc și eu ca și toată lumea povestea asta stufoasă. Ah da, apă va fi! Se va scumpi, cu certitudine. Nu este clar încă cine va gestiona acest activ, cel mai important al municipalității.Cine e vinovat? Republica Moldova că a gestionat defectuos un activ strategic. Sper să reușească să-l salveze. Succes municipalității și Guvernului”, a menționat Fadei Nagacevschi.

Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că datoriile la Apă-Canal s-au acumulat în ultimele 2 luni din cauza scumpirilor. „Pînă în noiembrie 2022 am făcut față, dar Primăria a achitat creditele pe care le-au luat precedentele Guvernări”, a declarat Ceban în cadrul ședinței Primăriei.

Deconectările de energie electrică anunțate la SA „Apă-Canal Chișinău” au fost amînate pînă la 1 februarie. Decizia respectivă a fost luată în urma asigurărilor oferite de reprezentanții din cadrul Primăriei Chișinău, responsabili de domeniul serviciilor comunale, potrivit cărora sînt depuse eforturi considerabile pentru identificarea soluțiilor de plată a energiei electrice consumate de către SA „Apă-Canal Chișinău”, scrie Noi.md cu referire la unimedia.info.

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că a aflat cu îngrijorare despre riscul că Chișinăul să rămînă fără apă. „Municipalitatea trebuie să îşi asume problemele cetățenilor, să găsească soluții la aceste probleme şi nu să caute pe seama cui să pună propriile eşecuri”, a declarat Gavrilița.

Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că furnizorul de energie electrică a deconectat, astăzi, 8 puncte ale „Apă Canal-Chișinău”. „Scopul guvernării PAS este să lase Chișinăul fără apă, să întoarcă mirosul neplăcut în capitală, să facă de vină în toate Primăria și să falimenteze Apă-Canal”, a declarat Ion Ceban.

Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că riscul ca orașul să rămînă fără apă, este foarte mare în continuare, iar din cauza că au fost tergiversate procesele la maxim pentru a nu ajusta costul la serviciile de apă și canalizare și faptul că scumpirile la toate restul serviciilor se țineau lanț, Apă Canal a acumulat datorii la energia electrică. „Compania „Premier Energy” deja a deconectat unele obiective ale întreprinderii. Pentru două luni suma datoriei este de 78 de milioane de lei pentru energia electrică. Întreprinderea „Apă Canal” nu are acești bani în cont, dar achită eșalonat după posibilitate. Primăria Chișinău și așa a achitat pentru anul 2022 datoria de la „Apa Canal” în sumă de 130 de milioane de lei, obligațiunile creditare pe care le-a acumulat din anii 2015”, spune primarul.

ANRE a ajustat tarifele pentru consumatorii S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru anul 2023. Consumatorii casnici vor achita un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Apă Canal a cerut Consiliului Municipal Chișinău suspendarea deciziei de ajustare a tarifului provizoriu la serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare aprobat la data de 25 noiembrie 2022. Potrivit unui comunicat emis de întreprindere, întrucît tariful la energia electrică a scăzut, calculele prezentate la Consiliul Municipal Chișinău urmau a fi revizuite și prezentate spre aprobare unui nou tarif.

Membrii Consiliului Municipal au aprobat pe 25 noiembrie, ca bază decizia privind majorarea tarifului la apă și canalizare în Chișinău. Proiectul a fost votat de 26 de consilieri.

În aceeași, ANRE anunța că va sesiza Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat cu referire la legalitatea Deciziei Consiliului municipal Chișinău, privind tariful la apă și canalizare. Potrivit agenției, aprobarea tarifelor are loc în conformitate cu Metodologia de determinare, aprobare şi aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate și doar după avizarea acestora de către ANRE.

4
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?