Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Monument în memoria ostaşilor căzuţi în războiul din Afganistan, inaugurat la Vulcăneşti

17 mai. 19:30   Societate
1768

La Cişmichioi, în raionul Vulcăneşti, a fost dezvelit un monument al soldaţilor care au luptat în Afganistan, ridicat chiar de foştii combatanţi. Monumentul e dedicat veteranilor moldoveni ai războiului din Afganistan. Evenimentul a adunat la un loc veterani din Cahul, Comrat şi Chişinău, relatează Noi.md cu referire la trm.md.

33 de bărbaţi originari din satul Cişmichioi au participat la războiul din Afganistan.

„Are loc dezvelirea unui monument în memoria războinicului afgan Belekchi Ivan Evgenievici. Inaugurarea monumentului a fost iniţiată de către locatarii satului. La ziua de azi avem mai mult de 29 de monumente, inaugurate în memoria celor căzuţi în Afganistan”, a relatat Constantin Boiştean, membru al veteranilor de război din Afganistan.


„Inaugurarea acestui monument sugerează că niciodată nu vom uita perioada anilor 1979-1989 din Afganistan. Camarazii noştri au murit acolo. Ne vom aminti mereu de ei”, a menţionat Ion Axenti, vicepreşedintele Uniunii Veteranilor, Cahul.

„Îl comemorez pe fratele meu. La vîrsta de 42 de ani s-a oferit voluntar să plece în Afganistan unde a şi muncit pînă la pensie. Mi-a povestit multe despre Afganistan. Am auzit şi istorii de groază”, a declarat Petru Angheloglu, locuitor satul Cişmichioi.

„Monumentul înfăţişează chipul unui soldat, o imagine reprezentativă adusă direct din Afganistan. Mi-ar plăcea ca tînăra generaţie să cunoască cît mai multe despre acel conflict, pentru ca astfel de războaie să nu se mai repete”, a remarcat Gheorghi, preşedinte Consiliul Veteranilor Vulcăneşti.

Conform datelor oficiale, peste 300 de ostaşi moldoveni au fost ucişi în războiul din Afganistan, patru au fost daţi dispăruţi şi cîteva mii au fost răniţi. În prezent, în Republica Moldova sînt peste 8 000 de veterani ai războiului din Afganistan.


2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав