TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Moldova a trecut la ora de iarna. Va fi cea mai lungă zi din an

În noaptea de sîmbătă spre duminică Republica Moldova a trecut la ora oficială de iarnă. Ceasurile au fost date înapoi cu o oră, la 4:00, care va deveni 3:00, iar 28 octombrie va fi cea mai lunga zi din acest an.

Începînd de duminică, Moldova va avea două ore avans față de timpul universal coordonat (UTC).

Comisia Europeana vrea sa renuntam la schimbarea orei

In luna septembrie, Comisia Europeana a propus renuntarea la schimbarea sezoniera a orei in Europa in 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide o data pentru totdeauna daca doresc sa aplice in mod permanent ora de vara sau de iarna.

In discursul sau privind starea Uniunii, presedintele Jean-Claude Juncker a declarat:


„Schimbarea orei trebuie sa inceteze. Statele membre ar trebui sa decida singure ca cetatenii lor sa traiasca in conditii de ora de vara sau de iarna. Este o chestiune de subsidiaritate. Ma astept ca Parlamentul si Consiliul sa impartaseasca acest punct de vedere si sa gaseasca solutii care functioneaza pentru piata noastra interna. Suntem in intarziere”.

Pentru a permite o tranzitie fara probleme, conform propunerii Comisiei, fiecare stat membru ar trebui sa comunice, pana in aprilie 2019, daca intentioneaza sa aplice in mod permanent ora de vara sau pe cea de iarna.

Ultima trecere obligatorie la ora de vara ar avea loc duminica, 31 martie 2019. Ulterior, statele membre care doresc sa revina permanent la ora de iarna ar putea sa mai faca o ultima schimbare sezoniera a orei duminica, 27 octombrie 2019. De la acea data, schimbarea sezoniera a orei nu va mai fi posibila.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load