COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Modificările la Legea ANI, votate în lectură finală

7 oct. 12:08   Societate
1527 0

Modificările aduse la legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a fost votată în a doua lectură de către deputați. Conform noilor prevederi, inspectorii de integritate să verifice averile funcționarilor publici și în decursul exercitării funcției dar și a stilului de viață al subiectului controalelor inițiate de aceștia, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Printre noutățile modificările aduse la legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate se numără introducerea obligativității declarării bunurilor la valoarea de piață, a declarării serviciilor procurate valoarea cărora depășește 10 salarii medii. Totodată, legea extinde controlul asupra persoanelor care donează bunuri unor persoane publice, sau a unor persoane care sunt înregistrate bunuri care ar aparține funcționarilor publici.

Prevederea privind declararea bunurilor virtuale, cum ar fi monedele electronice a stârnit unele discuții între deputați, din moment ce noțiunea „monede electronice” nu sunt prezente în legislația națională.

„Istoricul tranzacțiilor undeva se păstrează, iar din moment ce acesta este disponibil, inspectorul de integritate oricând poate solicita subiectului declarării, când a cumpărat, cât a cumpărat, ce a cumpărat”, a declarat deputata PAS Olesea Stamate.

În același timp, s-a discutat și despre situația primarilor în cazul cărora au fost constatate conflicte de interese sau care se află în proces de judecată cu ANI. Potrivit președintei Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, odată ce noile prevederi vor intra în vigoare, procedurile de constatare a conflictului de interese vor fi sistate, însă deciziile definitive și irevocabile ale instanțelor de judecată vor rămâne în vigoare.


Modificările legii cu privire la ANI reprezintă o condiție pentru debursarea ultimei tranșe de 50 de milioane de euro în calitate de asistență financiară din partea Uniunii Europene.

Proiectul a fost aprobat cu 57 de voturi.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X