Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moara de apă din Beloci a fost restaurată

22 mar. 20:00   Societate
2058 0

O moară de apă care datează de la sfîrșitul secolului al XIX-lea a fost restaurată cu susținerea Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”.

Moara de apă din Beloci face parte din cele 10 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale rîului Nistru care beneficiază de lucrări de restaurare și conservare.

Aceasta este cea mai mare moară din regiune. În perioada cînd era funcțională, moara de apă din Beloci producea cîteva tipuri de făină. Ultima dată moara a fost pornită în anul 2000.

În urma procesului de restaurare și conservare, edificiul morii este protejat de condițiile meteo neprielnice și va rezista încă cel puțin 20-30 de ani. De asemenea, a fost amenajat și teritoriul din preajma morii, care e situat chiar pe cursul rîului Beloci.

„Am putea face un punct turistic atractiv aici. Obiectivul în sine este interesant, odată ce moara a fost construită pentru acele vremuri fără metal și fără ciment, fără cuie, doar piatră cu piatră. Pentru acea perioadă e o construcție colosală. În interior avem echipamentul acelor timpuri păstrat și servesc drept exponate de muzeu”, menționează Alexandru Maleandra, proprietarul morii de apă.


Moara de apă din Beloci a fost restaurată și conservată grație suportului financiar oferit de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Programul contribuie la sporirea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale rîului Nistru prin implicarea acestora în proiecte comune.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?