Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 935

Ministrul Mediului: Soroca ar putea avea o stație de epurare în trei ani

6 iun. 16:59   Societate
1654

Autoritățile își propun să construiască o stație de epurare în municipiul Soroca, iar în acest sens au fost identificate resurse financiare, urmînd să fie realizat și proiectul tehnic în anul 2023, a declarat ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.

Construcția stației de epurare face parte din proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” și va costa aproximativ 11 milioane de euro, transmite Noi.md.

„A fost inclus acest proiect în programul de finanțare de la Fondul Internațional de Investiții, dar implementator e Banca Mondială. Un credit de 45 de milioane de euro dintre care circa 11 milioane merg pentru construcția stației de epurare. Anul trecut a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru construcția stației și sîntem acum în proces birocratic de schimb de teren împreună cu primăria Soroca.

În următorul an se vor face și documentele proiectului tehnic, evaluarea impactului asupra mediului, după care și construcția. Deci cam în trei ani Soroca va avea stație de epurare”, a menționat ministrul Mediului.

Conform unui studiu, actuala rețea centralizată de canalizare a municipiului Soroca este de circa 53 km și se află în stare deplorabilă, stațiile de pompare sînt defectate și nu funcționează nicio formă de stație de epurare – apele uzate se deversează direct în fluviul Nistru, importantă sursă de apă potabilă a Republicii Moldova.


De asemenea Iuliana Cantaragiu a mai subliniat că prioritățile de bază ale Ministerului de Mediu al Republicii Moldova sînt domeniul resurselor de ape, gestionarea deșeurilor și împădurirea țării.

Potrivit oficialei, aceste trei domenii necesită un efort considerabil din partea autorităților atît locale cît și cele la nivel național, or pentru a atinge obiectivele respective Republica Moldova are nevoie de 30 de ani pentru a le îmbunătăți.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав