Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Ministrul agriculturii: Declarațiile privind lipsa de stocuri de floarea soarelui sînt speculative

27 mar. 10:41   Societate
2554 0

Luni, 1 aprilie, în cadrul ministerului va avea loc o ședință de lucru între producătorii de cereale și procesator pentru a identifica soluții rezonabile și corecte.

Anunțul a fost făcut de Vicepremierul Vladimir Bolea pe pagina sa de facebook.

“Astăzi, stocul de semințe de floarea-soarelui în Moldova constituie aproximativ 350 mii tone, deci, oricare declarație care invocă lipsă de stocuri este una speculativă. De cealaltă parte, politica de preț trebuie să fie una obiectivă, corectă și responsabilă față de consumatorul final de ulei.
Pentru a proteja producătorii de cereale și pentru a contribui la crearea unui lanț valoric complet a fost prelungită perioada de licențiere a importului de grâu, porumb și semințe de flaorea soarelui, care este un instrument de echilibrare a poziției distrorsionate din piață”, a declarat ministrul agriculturii.

Totodată Bolea a punctat și pașii care urmează să fie întreprinși pentru a soluția problemele cu care se confruntă atît producătorii cît și procesatorii semințelor.

”Eliminând declarațiile politice și bazându-ne strict pe componenta economică, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va asigura o platformă de dialog între producătorii de cereale și procesator, fiecare să vină cu cifrele reale și corecte, pentru ca să putem lua decizii și să identificăm soluții viabile până la recolta nouă de floarea-soarelui. Luni, 1 aprilie, în cadrul ministerului va avea loc o ședință de lucru între producătorii de cereale și procesator pentru a identifica soluții rezonabile, dar întâi de toate corecte în raport cu cei 2,5 mln de consumatori finali de ulei”, a spus minitrul.


Reamintim că ieri, cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi şi-a sistat activitatea. Nu este singura întreprindere de profil ce a fost nevoită să meargă la acest pas.

Motivul invocat de administraţia fabricii Floarea Soarelui este situaţia de pe piaţa locală de seminţe de floarea soarelui, dar şi cea de pe piaţa globală a uleiului.

De notat că staţionarea fabricilor semnifică pierderi foarte mari pentru economia Republicii Moldova. Or acestea au peste o mie de angajaţi, care astfel sînt trimişi în şomaj tehnic. În plus acestea asigură circa 90% din exporturile de ulei de floarea soarelui din Republica Moldova.

2
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?