X 
Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Prognozele pentru producția de grîu din Republica Moldova pentru anul curent

9 iul. 20:15   Economie
4474 0

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a prezentat situația actuală și prognozele pentru producția de grîu din Republica Moldova pentru anul curent.

Conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică (BNS), în acest an au fost însăm înțate aproximativ 320.000 de hectare cu grîu, cu 20.000 de hectare mai puțin decît anul trecut. Bolea a menționat că starea culturilor, evaluată în luna februarie și inclusiv în luna iunie, a fost considerată satisfăcătoare în majoritatea raioanelor, cu cîteva excepții.

Producția de grîu estimată variază între 3,5 și 4,2 tone pe hectar, însă aceasta poate fi influențată de numeroși factori, printre care metodele de prelucrare a solului, utilizarea îngrășămintelor, calitatea semințelor și nivelul precipitațiilor, scrie agroexpert.md.

„Se așteaptă o producție totală de gr îu între 1,4 și 1,5 milioane de tone la nivel național,” a declarat ministrul. Bolea a subliniat că Republica Moldova consumă intern aproximativ 350.000 de tone de grîu anual care sînt procesate pentru obținerea făinii pentru consumul cetățenilor. Aproximativ 70.000 de tone sînt utilizate de agricultori ca material semincer, iar 180-185.000 de tone sînt destinate hrănirii animalelor. Restul producției, în jur de 1 milion de tone, este exportată. „Aceste date reflectă capacitatea Republicii Moldova de a produce și exporta grîu, asigur înd atît nevoile interne, cît și contribuind la piața internațională,” a concluzionat Bolea.

6
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?