X 
Jocurile Olimpice stiri: 118
Transnistria stiri: 1410

Bolea: Soluția pentru disperarea agricultorilor este asocierea

9 iul. 07:15   Economie
3067 0

Roada de grîu este una bună în acest an, însă agricultorii se confruntă cu prețurile mici la vînzare.

O spune ministrul Vladimir Bolea, potrivit căruia pentru a face față prețurilor mici la vînzarea roadei și prețurilor mari la fertilizanți, agricultorii trebuie să se asocieze. Vladimir Bolea spune că modelul camerelor agricole, promovat de minister, este soluția pentru problemele cu care se confruntă fermierii, notează IPN.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare spune că deși condițiile meteorologice nu au fost prielnice pentru buna dezvoltare a grîului, roada de grîu este una satisfăcătoare, în special, în nordul țării. Potrivit ministrului, cea mai mare provocare cu care se confruntă fermierii este prețul de vînzare a roadei raportat la investițiile făcute.


„Toamna a fost foarte secetoasă în prima parte a ei, atunci cînd se semăna grîul. De aceea, chiar dacă în primăvară, în toată Republica Moldova am avut un nivel de precipitații înalt, oricum plantele sînt subdezvoltate. Am fost la Căușeni, au 3-3,5 tone de grîu la hectar. La nordul Republicii Moldova e vorba de 3,7- 4 tone la hectar. Calitatea grîului este una bună, mult grîu este alimentar, ceea ce înseamnă că se va vinde la un preț mai mare. Per total, starea lucrurilor este una satisfăcătoare cînd vorbim de grupa cerealelor de toamnă. Dar agricultorii se confruntă în continuare cu prețurile mici. Cu greu vor face față problemelor în condițiile prețului de 2,75 lei. În Hîncești era un agricultor care spunea că vinde grîu cu 3,10 lei. Trebuie să continuăm politica începută de Ministerul Agriculturii acum doi ani, adica politica de asociere”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit ministrului Vladimir Bolea, asocierea producătorilor în camere agricole îi va ajuta să aibă acces la informații, subvenții și fonduri de preaderare. Potrivit ministrului, doar prin asocierea fermierilor agricultura din Republica Moldova va deveni una înalt tehnologizată și performantă.

„Soluția pentru disperarea agricultorilor este asocierea. E vorba de asociere pentru a achiziționa fertilizanți, pentru a reduce din prețul fertilizanților și asocierea pentru a vinde produsul final. Alte soluții magice nu există. Avem discuții cu agricultorii și marea majoritate conștientizează că asocierea e un lucru important pentru ei. Acum promovăm camerele agricole. Toată lumea înțelege că sărăcia pe care o avem astăzi în agricultură poate avea soluție doar prin asociere, avînd acces la informații, cunoștințe, pe care de unul singur nu le poți avea. Noi am preluat modelul din țările unde agricultura s-a dezvoltat la cel mai înalt nivel, dar au făcut-o în cadrul unei camere agricole. Cînd ești parte componentă a unei comunități profesionale, cum este camera agricolă, nivelul tău de reziliență este mult mai mare. Cu totul altfel treci peste aceste dificultăți”, a mai spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Proiectul privind organizarea și funcționarea camerelor agricole a fost aprobat de Parlament în prima lectură. Potrivit documentului, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitînd schimbul de cunoștințe si experiențe între membri. Camerele agricole vor fi constituite în două nivele: zece camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională.

2
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?