Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Ministerul Justiției: "În raionul Basarabeasca, nu există niciun notar"

3 noi. 2023,, 16:38   Societate
2302 0

Ministerul Justiției a actualizat numărul locurilor de notari necesari în întreaga țară. În acest sens, a fost semnat Ordinul cu privire la stabilirea numărului necesar de notari și a numărului de locuri vacante, care urmează a fi scoase la concurs.

Astfel, s-a stabilit că este necesar de suplinit funcțiile de notar în toată țara cu 33 de locuri, notează Noi.md.

Deși Legea cu privire la organizarea activității notarilor prevede că numărul necesar de notari se stabilește de către Ministerul Justiției, o dată la fiecare trei ani, după consultarea Camerei Notariale, acest lucru nu s-a efectuat din anul 2016.

Din această cauză, în ultima perioadă, la Ministerul Justiției au parvenit mai multe sesizări de la cetățeni și autorități publice locale privind lipsa notarilor în unele raioane.

De exemplu, în prezent, în raionul Basarabeasca nu există niciun notar. În acest sens, au fost scoase la concurs trei locuri. Totodată, în alte nu sînt suficienți notari pentru a acoperi solicitările cetățenilor.


Conform Regulamentului privind stabilirea numărului necesar de notari și actualizarea numărului de locuri de notar, criteriile de care se ține cont sînt următoarele:

  • numărul de locuitori în teritoriul de activitate notarială;
  • întinderea teritoriului de activitate notarială;
  • necesitățile economice (volumul și tipul de acte notariale);
  • plafonul veniturilor realizate din activitatea notarială (independența financiară a notarului).

Legislația prevede că pentru municipiile Chișinău și Bălți se atribuie cîte un loc de notar la fiecare 10 mii de locuitori, iar pentru fiecare raion și pentru Găgăuzia - cîte un loc de notar la fiecare 15 mii de locuitori, dar nu mai puțin de 3 locuri pentru fiecare teritoriu de activitate notarială.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?