Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Ministerul Energiei, la raport în fața Curții de Conturi

10 iun. 07:45   Societate
3094 1

Ministerul Energiei nu a recunoscut în evidența sa gazoductul de presiune înaltă „Tocuz-Căinari-Mereni”, bun proprietate publică în valoare de 175,7 milioane de lei, în pofida faptului că în conformitate cu Hotărîrea Guvernului 117 din 2023, ME este succesorul de drepturi și obligații al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pe domeniul securității și eficienței energetice.

Despre aceasta a anunțat auditorul CC, care a prezentat raportul pe activitatea ME pentru anul 2023. Răspunsul lui Victor Parlicov pe marginea acestui subiect a nemulțumito pe șefa Curții de Conturi, Tatiana Șevciuc. „Nu știu care este situația, dar este una bizară”, a menționat aceasta.

Potrivit auditorului, conducerea ministerului argumentează prin faptul că ME este responsabil de elaborarea politicilor în domeniul gazelor naturale și nu poate realiza sau deține controlul infrastructurii de transport a gazelor naturale, iar în caz de recunoaștere a acestui bun, aceste politici pot fi interpretate în favoarea operatorilor sistemelor de transport și proprietarilor de conducte de transport.

Astfel, potrivit ministerului, conform unor acte normative, conducta „Tocuz-Căinari-Mereni” este deservită de noul operator desemnat al sistemului de transport al gazelor naturale SRL Vestmoldtransgaz – responsabil de gestionarea întregului sistem al rețelelor de transport al gazelor naturale din RM, pentru o perioadă de 5 ani, fără plată.

„Toate bunurile proprietate publică conform legii, inclusiv ceea ce vizeacă gazoductul, de drept țin de Agenția Proprietății Publice. O parte din ele nu au fost transmise și gestionate corespunzător încă pînă la crearea Ministerului Energiei”, a comentat ministrul Victor Parlicov.


„Am audiat poziția ministerului și conștientizăm că a fost creat în martie 2023, a preluat de la MIDR domeniul de securitate și eficiență energetică, dar să nu uităm că este succesor și de drepturi, dar și de obligații conexe domeniului preluat. Dar întrebarea a fost clară, de ce ministerul nu a reflectat în evidența contabilă. Domnul ministru a menționat că proprietatea respectivă ține de APP, dar în registrul APP e reflectată. Problema e că bunurile trebuiau contabilizate în cadrul ministerului, la contul corespunzător. Mai mult decît atît, Legea privind contabilizarea și deetatizarea proprietății publice expres specifică acest lucru, că autoritățile publice centrale sînt obligate să țină evidența contabilă a patrimoniului de stat și evident și controlul asupra folosirii acestor bunuri patrimoniale. Vă rugăm mult, țineți cont că aveți și niște atribuții”, a precizat Tatiana Șevciuc, președinta Curții de Conturi.

„Care este soluția în raport cu situația creată în administrarea gazoductului de presiune înaltă „Tocuz-Căinari-Mereni”, în valoare de 175,7 mil. lei și care este viziunea Agenției Proprietății Publice?”, a întrebat Eduard Moroșan, vicepreședinte CC.

„Reiterez și voi găsi și norma juridică, toate bunurile care țin de domeniul public, înregistrarea proprietarilor etc. ține de APP. Cît privește „Tocuz-Căinari-Mereni”, există o particularitate legată de legislația europeană în domeniul energetic. Noi trebuie să evităm orice intervenție, control sau influență din partea Ministerului asupra unuia din operatori, asupra funcționării pieței și în special asupra transportatorilor. Iată de ce am refuzat, la prima etapă, să luăm acest gazoduct la bilanț”, a răspuns Victor Parlicov.

„Către Ministerul Energiei APP a expediat un demers prin care a solicitat transmiterea bunurilor proprietate publică prin acte de predare – primire și am primit răspunsul că ministerul nu deține bunuri care trebuie să fie transmise. Respectiv, nici gestionarul Moldelectrica nu a expediat și nu a avut nicio reacție la solicitare. În ceea ce ține de gazoductul „Tocuz-Căinari-Mereni”, APP nu administrează gazoducte, acestea trebuie să fie administrate de o întreprindere specializată sau de o altă instituție, dar nicidecum APP. Suntem deshiși oricînd să discutăm, să vedem care e problema, dacă este necesar, putem oferi un suport metodologic, avînd în vedere că este un minister nou”, a precizat Victor Cociug, APP.

„Moldelectrica, Ministerul Energiei, nu știu care este situația, dar este una bizară, în condițiile în are aceste bunuri s-au aflat la bilanțul ministerului care a fost succesor de drepturi, MIDR.”, a concluzionat Tatiana Șevciuc.

Curtea de Conturi a prezentat, săptămîna aceasta, auditul asupra rapoartelor financiare ale Ministerului Energiei pentru anul 2023. Specialiștii care au realizat verificările au depistat mai multe neconcordanțe, dar și au precizat că, din resurse financiare de 67,8 milioane de lei, pentru anul trecut, au fost valorificați doar 47 milioane de lei, principalul motiv fiind lipsa personalului angajat.

1
4
2
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?