„Avem acești 11 mii de candidați care au reușit să utilizeze sistemul și care au putut să beneficieze de funcționalitățile lui de acasă, fără să fie necesar să se deplaseze nemijlocit la universitate pentru a depune actele așa cum se întîmpla în anii precedenți. Noua procedură ne oferă și nouă posibilitatea să vedem în regim live cum se desfășoară admiterea”, a spus Dan Perciun, transmite moldpres.
Ministrul a afirmat că în prima zi de depunere a actelor au fost semnalate anumite dificultăți tehnice care „au fost depășite”.„Este un rezultat bun. Mai sînt cîteva zile pînă la încheierea primul tur și încurajăm pe toți care își doresc să depună actele de admitere să acceseze platforma eadmitere.gov.md. Sistemul este în plin proces de îmbunătățire, intervenim zilnic”, a explicat ministrul.
Potrivit lui Dan Perciun, anul trecut, la toate universitățile din Republica Moldova au fost înmatriculați în jur de 14 mii de studenți. „Arată promițător admiterea în acest an, cu peste 11 mii de persoane cu actele depuse, și sperăm că pînă pe data de 31 în turul întîi să vedem o creștere în continuare și să avem o admitere bună. Cei care nu vor reuși să obțină un loc la buget de exemplu în turul întîi vor avea posibilitatea să exploreze locuri la buget rămase la încheierea primului tur, în cadrul celui de-al doilea de admitere și să selecteze specialitățile unde în continuare pot beneficia de locuri bugetare”, a spus Dan Perciun.
Instituțiile de învățămînt superior din Republica Moldova au lansat luni, 22 iulie, procesul de admitere. Dosarele pot fi depuse, în premieră, online, pe platforma eadmitere.gov.md. Candidații pot alege să-și facă studiile la una din cele 16 instituții de învățămînt superior din țara noastră, care oferă peste 200 de specialități și programe de studii.
Actele la studii de licență pot fi depuse în două tururi: 22 - 31 iulie (sesiunea de bază) și 10 - 14 august (sesiunea suplimentară).
Autoritățile estimează că la studii de licență vor fi admiși circa 15 mii de studenți. Aceștia vor putea concura pentru 8697 de locuri cu finanțare bugetară. Circa 25% dintre locuri vor reveni sectorului științe ale educației și asistență socială.
Pentru orice detalii referitoare la admiterea în învățămîntul superior din țară, persoanele interesate vor putea apela la Call Centru: 0 8000 5005.
În Republica Moldova există 16 instituții de învățămînt superior la care învață circa 56 mii de studenți.
Adăuga comentariu