X 
Cutremure stiri: 508

Corneliu Popovici: "Tinerii «reformatori» își propun instituirea unui control politizat asupra sistemului educațional"

24 iul. 07:10   Societate
5429 0

"Tinerii noștri reformatori își propun instituirea unui control strict, politizat și centralizat asupra sistemului educațional, folosindu-l ca pe un instrument în atingerea scopurilor ce nu au nimic în comun cu modernizarea sistemului". Declarația îi aparține lui Corneliu Popovici, fost ministru al Educației, care a postat în acest sens un comentariu în rețelele sociale, notează Noi.md.

Potrivit lui Corneliu Popovici, pe 24 iulie, Guvernul, "la propunerea Ministerului Educației și Cercetării (MEC), urmează să aprobe următoarele:

1. Aparatul MEC va fi majorat cu 28 de unități, cu 30% (de la 95 la 123 de unități)

2.Majorarea va fi făcută în baza unităților de personal, inclusiv a școlilor sportive, închiderea a 6 instituții rezidențiale etc.

3.Implementarea acestei decizii va costa bugetul de stat 10 milioane de lei anual{...}".


Totodată, fostul ministru precizează că astfel MEC va pune în aplicare modificările la Codul Educației operate la sfîrșitul lunii aprilie 2024, care vor permite:

1. Controlul centralizat (politic) asupra instituțiilor de învățămînt general: MEC va deține un control strict și centralizat asupra sistemului educațional, prin transferul funcției de monitorizare și management a activităților din învățămîntul general la minister. Dacă anterior activitatea instituțiilor de învățămînt general era evaluată de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC), acum evaluarea se efectuează de către MEC, în baza unei metodologii de evaluare aprobate de același minister.

2. Centralizarea deciziilor: Toate deciziile majore vor fi luate la nivel central, fără autonomie la nivel local sau regional. MEC are dreptul să preia de la autoritatea publică respectivă managementul instituției publice de învățămînt general și finanțarea aferentă acesteia, ca urmare a constatării de către același minister a unei gestionări defectuoase a instituției în cauză.

3.Controlul asupra personalului didactic, didactic auxiliar și de conducere: Dacă anterior activitatea cadrelor de conducere din instituțiile de învățămînt general era evaluată de ANACEC, acum evaluarea se efectuează de către MEC, în baza unei metodologii de evaluare aprobate de același minister. Astfel, cadrele didactice și de conducere vor fi supuse unui control riguros, iar promovarea în carieră va fi condiționată de loialitatea față de partidul de guvernămînt și de implicarea în activități politice.

4.Controlul birocratic asupra instituțiilor de învățămînt general private: Aceste instituții, care gestionează sute de milioane de lei anual, plătiți de părinți, vor fi evaluate în vederea acreditării/autorizării provizorii de funcționare. Astfel, se va opta pentru discriminarea instituțiilor de învățămînt general private față de cele publice. Instituțiile publice nu vor mai fi supuse evaluării externe și, respectiv, nu vor mai fi autorizate și/sau acreditate {...}".

Corneliu Popovici mai evidențiază și aspectul impactului economic al acestei inițiative.

"Nu este estimat; la capitolul respectiv din analiza impactului la proiectul Hotărîrii Guvernului sînt trecute sumele care vor fi realocate pentru cele 28 de funcții noi din reorganizarea instituțiilor din subordinea MEC. Prin urmare, sub frumoasele lozinci ale integrării în UE și a „intențiilor nobile” de consolidare și fortificare a capacităților MEC, se urmărește transformarea acestei autorități publice centrale într-una totalitară.

{...}Tinerii noștri reformatori își propun instituirea unui control strict, politizat și centralizat asupra sistemului educațional, folosindu-l ca pe un instrument în atingerea scopurilor ce nu au nimic comun cu modernizarea sistemului și alinierea la standardele și bunele practici europene și internaționale".

Redacția Noi.md a solicitat o reacție de la MEC vizavi de comentariul lui Corneliu Popovici, dar pînă la publicarea acestui material, nu a venit vreun răspuns.

7
1
1
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав