X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Medicii de la spitalul "Toma Ciorbă" se opun fuziunii cu Spitalul de Dermatologie

7 dec. 2023,, 16:45   Societate
2570 0

Inițiativa Ministerului Sănătății de a reorganiza Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” prin fuziune cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile nu este văzută cu ochi buni de medicii de la „Toma Ciorbă”.

Proiectul de hotărîre de Guvern care prevede fuziunea celor două instituții medicale este supus consultărilor publice pînă la data de 15 decembrie. Principalul argument care stă la baza necesității de fuzionare a celor două instituții este că toate maladiile contagioase fac parte din grupul maladiilor infecțioase, ceea ce face posibilă comasarea instituțiilor și elaborarea unui management de activitate comun, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Potrivit proiectului propus de ministra Sănătății, „clădirile în care își desfășoară activitatea Spitalul „Toma Ciorbă” au termenul de exploatare depășit considerabil și nu corespund cerințelor contemporane, fapt care are un impact direct asupra calității și siguranței actului medical”.

Șefa secției de terapie intensivă din cadrul Spitalului „Toma Ciorbă”, Galina Chiriacov, a declarat pentru Agora că medicii nu sînt de acord cu argumentele autorităților.

„La noi sînt clădiri vechi, dar în Germania sînt clădiri de 200 de ani, dar dacă sînt renovate - arătă foarte bine. Și noi vrem să fim moderni, și noi vrem schimbări, nu sîntem împotrivă dar nu s-au alocat bani pentru noi. Spitalul nostru nu s-a dezvoltat în așa măsură cum se dezvoltă acum Institutul Oncologic, de exemplu. Noi sîntem cu pacienții social-vulnerabili. Și asta este un pericol și pentru stat. Noi sîntem ca un cordon sanitar”.


Un alt argument în favoarea fuzionării spitalului „Toma Ciorbă” ține de fondul de paturi. Potrivit documentului, spitalul are o capacitate de 135 de paturi pentru adulți, care pe parcursul anilor 2020-2022, conform datelor statistice, au fost utilizat în proporție de doar 65,7% în anul 2020 și 74,5 % în anul 2022.

Pe de altă parte, șefa secției reanimare de la „Toma Ciorbă” susține că paturile din spital sînt ocupate conform unei logici medicale:

„La noi mereu spitalul a fost plin. Noi sîntem cu pacienții mereu. Dacă internezi pacientul în salon cu 3 locuri, iar el are o boală infecțioasă, înseamnă că automat stă singur în salon și două locuri nu sînt ocupate. Da, uneori putem să avem niște momente cînd nu este planul, nu știu de cine stabilit. sînt infecții sezoniere cînd spitalele sînt pline și ele vor mai fi”.

Deși autoritățile de la Sănătate consideră „prioritară și stringentă implementarea unui management comun al spitalelor pentru o reorganizare și eficientizare operațională”, Galina Chiriacov este de altă părere.

„Să ne ducem noi în altă instituție cu două etaje, un veceu, la o secție întreagă? Puneți-vă în locul oricărui pacient care vine la spital și pentru necesitățile fiziologice merge la veceu și poate să iasă de acolo cu infecție. De la noi din spital nimeni nu a ieșit cu infecții. Dacă condițiile acolo erau mai bune, am fi fost de acord”.

24
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?