Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Medic: „Este foarte important ca persoanele mușcate de animale să se adreseze imediat la medic”

16 aug. 2023,, 17:45   Societate
2927 0

Aproximativ 5.000 de persoane sînt mușcate anual de cîini, pisici, veverițe sau șobolani. Puține cunosc însă că prelucrarea rănii nu este o măsură suficientă.

Puțini însă știu că în R. Moldova sînt doar doi medici rabiologi, unul la Chișinău și unul la Bălți, care pot oferi un ajutor potrivit în cazul mușcăturilor unor animale.

Mariana Pîntea este singurul rabiolog din Chișinău din 1996. Aceasta spune că, tratamentul antirabic complet presupune administrarea a cinci doze de vaccin timp de o lună, care se efectuează în prima, a treia, a șaptea, a 14-a și a 28-a zi de la mușcătură, notează Noi.md cu referire la moldova.

Una din pacientele medicului rabiolog în cabinetul de administrare a vaccinurilor.

„Dacă animalul rămîne viu după 14 zile de la mușcătură putem întrerupe acest tratament. Asta înseamnă că în momentul mușcăturii animalul era sănătos și nu prezenta niciun pericol”, adaugă medicul.

În cazul în care pacientul nu poate supraveghea animalul care l-a mușcat, medicul recomandă urmarea tratamentului complet, pentru a evita orice pericole.


„De obicei, după mușcătură, omul se simte bine, nu are niciun simptom, decît disconfortul de la mușcătură. Simptomele pot apărea peste o lună sau trei luni, dar literatura de specialitate arată că poate fi vorba și despre un an sau doi. Virusul, odată ajuns în organism, distruge sistemul nervos și persoana poate avea halucinații, febră, frică de a bea apă”, ne explică Mariana Pîntea.

În anul 2022, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, au solicitat asistență medicală și tratament profilactic – 5.195 de persoane. În ultimii 20 de ani s-au înregistrat trei cazuri de rabie umană soldate cu deces. Motivul îmbolnăvirii a fost adresarea întîrziată pentru asistență medicală. Ultimul caz a avut loc în anul 2019, cînd un copil a decedat. „S-a adresat în ultimul moment, cînd era bolnav și nimeni n-a putut să-l salveze”, își amintește medicul.

Mariana Pîntea spune că și vaccinul antitetanic se administrează cînd o persoană este mușcată de un animal, întrucît tetanosul (boală infecțioasă) se transmite cel mai frecvent prin răni contaminate și cel mai mare risc îl reprezintă plăgile adînci produse prin înțepare și mușcătură.

Unii pacienți consideră că dacă au prelucrat rana provocată de mușcătură, nu mai este nevoie să se vaccineze. Ceea ce este greșit, spune Mariana Pîntea, potrivit căreia o prelucrare bună a plăgii poate distruge pînă la 80% din virus, „dar este suficient să rămînă 1% din cantitatea virusului că există pericol de infectare”.

Cei mai mulți pacienți care se adresează la Mariana Pîntea au fost mușcați de picioare, mîini sau față. În cazul mușcăturilor pe față și degete se face tratament combinat: vaccin și tratament cu imunoglobuline.

Pacienții care primesc vaccinul antirabic n-au voie să consume alcool timp de șase luni și nu-și pot administra alte vaccinuri în primele trei luni de la tratamentul antirabic.

Reamintim că în această săptămînă un copil a fost mușcat de un cîine maidanez în sectorul Ciocana al capitalei.

1
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?