X 

Măsurile de securitate sporite la Aeroportul Internațional Chișinău

6 iul. 07:24   Societate
2120 0

Măsurile de securitate au fost întărite la Aeroportul Internațional Chișinău. Informația a fost confirmată de ministrul de Interne Ana Revenco.

De altfel, și pasagerii au observat un număr mai mare de polițiști de frontieră și ofițeri înarmați. Potrivit unora dintre ei, acest lucru îi face să se simtă mai în siguranță. Alții consideră că ar trebui să crească nivelul de pregătire al celor care asigură securitatea și nu cifra lor. În ceea ce privește ancheta în care sînt examinate acțiunile structurilor responsabile în ziua tragediei, primul raport va fi prezentat pînă la sfîrșitul acestei săptămîni, a dat asigurări premierul Dorin Recean, transmite Noi.md cu referire la orizont.tv.

Potrivit ministrului de Interne Anna Revenco, măsurile de securitate la Aeroportul Internațional Chișinău au fost intensificate imediat după tragicul incident care a ucis un polițist de frontieră și un agent de securitate. Aceiași pași, potrivit lui Revenco, au fost făcuți la toate punctele de trecere a frontierei.

„Au fost dispuse patrule suplimentare, au fost instituite suplimentare posturi din specialiști din forțe speciale, au fost înăsprite măsurile de analiză a riscului din punct de vedere al personalului implicat”, a declarat ministra.

În plus, spune ministrul, începînd cu 3 iulie, la Aeroport a început o inspecție specială a tuturor serviciilor pentru a determina nivelul de pregătire și calificare. Întrebată de jurnalistul postului nostru de televiziune cine ar fi responsabil pentru ceea ce s-a întîmplat la Aeroport, ministrul a spus că încă nu poate răspunde.


„Reiterez informația care deja am furnizat-o. Investigația este deja în derulare, organele de aplicare a legii, organele abilitate au informat deja publicul și jurnaliștii despre faptul că investigația este în derulare, am toată certitudinea că odată finalizată, aceste informații vor fi făcute publice, inclusiv în raport cu subiecții care au favorizat producerea acestei tragedii”, a declarat Revenco.

La rîndul său, în cadrul ședinței de Guvern, premierul Dorin Recean a spus că poliția și procuratura continuă să stabilească toate circumstanțele legate de incidentul de la Aeroport, urmînd ca rezultatele să fie prezentate în viitorul apropiat.

„Vreau să solicit ca pînă la sfîrșitul săptămînii, așa cum am convenit să avem un raport de evaluare detaliat a măsurilor de securitate și Comitetul Național de Securitate Aeriană să vină cu propunerile de ajustare”, a menționat Recean.

Părerile pasagerilor sînt împărțite cu privire la înăsprirea măsurilor de securitate la Aeroportul Internațional Chișinău. În opinia multora, acest lucru este justificat.

„Faptul că măsurile de securitate au fost întărite, desigur. Dacă încep împușcături, atunci este necesar să se întărească măsurile de securitate, cred că da”.

„- Pe dvs. vă liniștește faptul că sînt înarmați?

– Desigur. Cum a fost e mai bine? Desigur că sînt de acord”.

„Pentru siguranța pasagerilor, cred că acest lucru este corect. Pasagerii trebuie să fie mai presus de toate – siguranța sporește, desigur. Dacă o persoană vede că este păzită, va fi atrasă aici, iar dacă o persoană știe că nu este păzită aici, în consecință, nu va veni aici”.

„Este mai sigur acum că ni s-au dat arme. Măcar dintr-o parte poți să oprești pe cineva”.

Alți pasageri cu care am vorbit susțin că accentul ar trebui să fie pus pe pregătirea poliției, nu pe mărirea numărului de personal.

„Vezi ce fel de pregătire au. Dacă atîrnați un stîlp cu vestă antiglonț și arme, nu va ajuta. Ar trebui să se antreneze mai întîi și apoi să ia arme, cred că da”.

„Eu cred că Guvernul nostru va lua măsuri și va trimite aici oameni pregătiți”.

Amintim că vineri, 30 iunie, un cetățean al Tadjikistanului a tras focuri de armă la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce i-a fost refuzată intrarea în țară. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară Igor Ciofu au fost omorîți.

Pasagerii au fost evacuați din clădire, iar zborurile au fost amînate. Ulterior, atacatorul a fost neutralizat de unitatea specială FULGER sosită la fața locului. În timpul arestării a fost rănit grav, iar pe 3 iulie a murit pe patul de spital.

2
1
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?