X 
Cutremure stiri: 503

Marahovschi: „Moldova se transformă într-un incubator de forță de muncă ieftină”

15 sep. 06:30   Societate
13591 0

În viitor Moldova s-ar putea transforma într-o fabrică sau incubator de producere a forței de muncă ieftine, deoarece în țară se închid instituțiile de învățămînt, iar statul cu propriile mîini își dă tineretul, viitoarele cadre înalt calificate altor țări.

O astfel de opinie a exprimat activistul civic Victor Marahovschi în noul său mesaj video, relatează Noi.md.

El a atras atenția asupra paralelelor între închiderea instituțiilor de învățămînt din Republica Moldova, plecarea populației peste hotare, studierea tinerilor în universitățile străine și impactul tuturor acestor lucruri asupra vieții noastre.

Victor Marahovschi a declarat că, potrivit statisticii, în ultimii 10 ani în Moldova au fost închise peste 200 de școli. Din 2016, numărul instituțiilor de învățămînt superior a scăzut de la 30 la 21, ceea ce înseamnă că nouă universități au fost lichidate. În același timp, numărul de studenți a scăzut cu aproape 18 mii.


Potrivit Biroului Național de Statistică, migrația netă a populației Republicii Moldova continuă să crească, înregistrînd doar în anul 2022 o valoare negativă de minus 63 mii 600 persoane. În același timp, cea mai mare parte - 39 la sută - este reprezentată de persoane cu vîrsta sub 19 ani, și aceasta doar într-un an.

„Acest lucru arată că din țara noastră pleacă în mod regulat, să spunem așa, crema societății noastre. Aceștia sînt tinerii care merg la studii și persoanele apte de muncă, în floarea vîrstei și a posibilităților lor, care, de regulă, pleacă pentru a cîștiga bani sau în căutarea unor condiții mai bune de viață”, a declarat activistul civic.

Potrivit acestuia, unii ar putea spune că acest lucru este bun, deoarece tinerii au posibilitatea de a obține educație în străinătate. Dar, după studii, acasă se întoarce un procent foarte mic de tineri.

„Și știți care este cel mai obijduitor lucur? Că țările în care merg copiii noștri, de obicei România, uneori Rusia, au ocazia să selecteze cele mai bune minți ale țării noastre. Ele le educă, le schimbă viziunea asupra lumii și le oferă diverse oportunități, ținîndu-le în același timp în țara lor. Copiii noștri devin apoi buni profesori, medici, sportivi, ingineri și mulți alți specialiști care ajută la construirea viitorului și la îmbunătățirea vieții, dar nu în țara noastră, nu în țara lor natală, ci în străinătate, pentru că aici, acasă, totul este optimizat, lichidat și redus”, a subliniat Victor Marahovschi.

El a menționat că atunci cînd populația noastră cea mai aptă de muncă pleacă să cîștige bani, și aceștia sunt în mare parte oameni de la sate, ei merg să lucreze acolo nu ca manageri sau directori, și merg să lucreze, de regulă, în condiții dificile.

„Și acum priviți ce situație interesantă avem. Din cauza condițiilor dificile de existență, oamenii, de cele mai multe ori din sate, pleacă pentru a cîștiga bani. În același timp, sub pretextul optimizării, statul închide școlile, de asemenea, în mare parte în sate. Acest lucru duce la faptul că familii întregi de tineri fie sînt nevoite să se mute la orașe, fie să plece complet peste hotare, reducînd, astfel, și mai mult populația din zonele rurale”, a spus cu regret activistul civic.

Potrivit lui, în ultimii 10 ani, numărul locuitorilor din satele Moldovei a scăzut cu aproape 300 de mii de oameni, și nimeni nu vrea să se întoarcă. Satele sînt pe cale de dispariție. Avem deja sate-fantomă pustiite.

Victor Marahovschi a atras atenția asupra faptului că, prin închiderea instituțiilor de învățământ superior, noi, ca stat, dăm cu propriile mîini tineretul nostru, viitorul nostru înalt calificat altor state.

„Știți cu ce seamănă toate acestea? Seamănă cu o transformare artificială și intenționată pe viitor a țării noastre într-o fabrică, un incubator de producere a unei forțe de muncă ieftină. Și dacă acest proces nu va fi oprit, în curînd în Republica Moldova vor rămîne doar politicienii, optimizatorii și pensionarii, pentru că ceilalți fie se vor speti peste hotare, fie vor pleca la studii peste hotare și vor rămîne acolo să trăiască, ridicînd nivelul de trai nu în țara lor, ci în altă țară, iar între timp Moldova ca stat cu încetul va degrada. Dacă nu vom opri acest lucru la timp....”, a subliniat activistul civic.

130
2
1
3
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав