X 
Cutremure stiri: 505

Pericol excepțional de incendii: ce nu trebuie de făcut pe cîmpuri

10 iul. 10:13   Societate
3670 0

În contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat pentru perioada 08 – 15 iulie 2024 se prevede pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

IGSU al MAI atenționează oamenii despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare în perioada caniculară în vederea prevenirii izbucnirii focarelor de ardere a vegetației uscate și a cerealelor în perioada de recoltare.

În perioada secerișului, angajații IGSU îndeamnă lucrătorii sectorului agricol să respecte cu strictețe regulile antiincendiare și numai cu admiterea tehnicii care a fost supusă testării și cerințelor tehnice stabilite.

Procesul de recoltare a cerealelor trebuie să fie organizat cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha, cu delimitarea acestora prin fîșii cosite cu lățimea de minim 6 m și fîșii arate cu lățimea de minim 4 m, eliberate de paie și resturi vegetale.

Mai mult, alimentarea tehnicii cu carburanți și lubrifianți se admite numai la punctele de alimentare special amenajate.


Transportarea lichidelor combustibile în vase deschise, precum și alimentarea tehnicii agricole în lanuri sau la distanțe mai mici de 100 m de acestea sînt interzise.

Возможно, это изображение 3 человека, комбайн и текст

Specialiștii IGSU, avertizează că fumatul și utilizarea focului deschis pentru distrugerea resturilor de vegetație pe terenuri agricole sînt strict interzise.

Lucrătorii care strîng roada de pe lanuri trebuie să țină cont de riscul izbucnirii incendiilor în urma arderii paielor sau a altor resturi vegetale pe cîmp.

Totodată, pompierii avertizează populația că arderea vegetației uscate în preajma lanurilor cu cereale și terenuri agricole poate provoca incendii de proporții și pagube materiale semnificative.

Incendiile de vegetație prezintă un risc pentru mediul înconjurător și sectorul locativ. Focarele de ardere se răspîndesc rapid pe suprafețe extinse, mai ales în condiții de umiditate redusă și temperaturi ridicate.

Возможно, это изображение 2 человека, комбайн и текст

Astfel, populația este îndemnată să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, dar și să evite utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor. Oamenii sînt rugați să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată și în preajma spațiilor forestiere.

Maturii trebuie să supravegheze în permanență copii și să nu le permită jocul acestora cu focul deschi, chibrituri, brichete, dar și alte surse care pot provoca incendii.

Potrivit datelor colectate, în Republica Moldova, de la începutul anului 2024, au avut loc 2003 intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație, care au afectat o suprafață totală de 3387 ha.

Totodată, conform statisticii, focul a nimicit de la începutul perioadei de recoltare a cerealelor, au fost înregistrate 19 cazuri de ardere a lanurilor de culturi cerealiere. În urma acestora a fost afectată o suprafața de 109,44 ha de culturi cerealiere (grîu - 102,44 ha, orz – 7 ha), fiind salvate 933,81 ha de culturi cerealiere (grîu – 875,81 ha, orz – 58 ha).

În situații de risc oamenii sînt rugați să apeleze Serviciul 112.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав