X 
Arşiţa stiri: 193
Jocurile Olimpice stiri: 152
Transnistria stiri: 1415

Vladimir Bolea: AIPA are resurse financiare pentru subvenționarea fermierilor

20 iun. 22:12   Economie
2720 0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) are suficiente resurse financiare pentru subvenționarea fermierilor.

Asigurarea vine din partea ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, după ce Asociația „Forța Fermierilor” a menționat anterior că o mare parte din agricultori vor rămîne fără subvenții pentru cererile depuse în anul 2023. În context, reprezentanții asociației au solicitat Guvernului să majoreze alocațiile pentru fondul de subvenționare pentru anul 2024, deoarece cele 470 de milioane de lei care au mai rămas în Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), nu acoperă suma totală pentru cererile depusă la subvenționarea post-investițională, transmite Moldova1.

„AIPA are sume de bani pe care urmează să le plătească agricutorilor. La etapa actuală, noi avem nevoie de resurse financiare pentru a deschide măsurile de subvenționare pentru kilogramele de animale, dar pentru dosarele colectate în 2023 Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură are resurse financiare. Noi am cerut și am depus o cerere la Ministerul Finanțelor în acest sens”, a spus Vladimir Bolea.

Forța Fermierilor precizează că în bugetul de stat pentru anul 2024 sînt prevăzute 1 miliard 600 de milioane lei în fondul de subvenționare, însă conform datelor publicate de AIPA la începutul lunii iunie, 68,44% din FNDAMR pentru 2024 au fost deja debursate. Diferența rămasă de 470 milioane lei nu acoperă suma totală pentru cererile depusă la subvenționarea post-investițională. Deficitul existent ar fi minim de 230 milioane lei, menționează Forța Fermierilor care a ținut să sublineze că pentru prima dată, proiectul modificărilor bugetului nu prevede majorarea fondului de subvenționare.


„În contextul în care fermierii micro, mici și mijlocii sînt în pragul falimentului rezultat din evenimentele ultimilor ani (seceta, război, inflație, scumpirea de capital, etc..) și așteaptă subvențiile ca un colac de salvare pentru investițiile efectuate, solicităm Guvernului să majoreze fondul de subvenționare cu diferența necesară de bani, ori să prioritizeze plata subvențiilor pentru fermierii micro, mici și mijlocii. Fără majorarea bugetului FNDAMR sistemul de subvenționare și cel agricol poate să ajungă la colaps. Proiectul modificărilor de buget include doar o majorare de 10 milioane lei pentru ONVV, aceasta in contextul în care sectorul vitivinicol este subvenționat și promovat cel mai masiv în ultimii zeci de ani ca sector”, se arată în comunicatul Asociației Forța Fermierilor.

Întrebat despre modificarea Legii bugetului pentru anul 2024, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a precizat că acest lucru este unul absolut firesc. Potrivit lui, rectificările la bugetul la stat pot fi făcute de două ori pe an.

„Atunci cînd vorbești dspre bugetul pentru anul următor tu pui o sumă X și de aceea pe parcursul anului mai ai dreptul de două ori rsă faci ectificare la buget. De exemplu ai trecut de iarnă ai văzut ce cheltuieli și compensații ai făcut, mai repartizezi în ceva ce ai economisit. Anul trecut s-au dat compensații pentru cetățenii R. Moldova, mai ales la păturile sociale vulnerabile. Ceea ce a mai rămas se împarte din nou la toți. Noi mai avem 470 milioane de lei care trebuie să fie repartizați, iar în toamnă va mai fi o rectificare de buget”, a spus Vladimir Bolea.

De menționat că, vineri, 21 iunie în cadrul ședinței Cabinetul de Miniștri va reexamina și aproba rectificări la Legea bugetului pentru anul 2024.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав