COVID-19 în MOLDOVA

Maestrul Oleg Negruța, la cea de-a 85-a aniversare

Maestrul Oleg Negruța, la cea de-a 85-a aniversare

Compotizorul și profesorul Oleg Negruța, Maestru în Artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 85-a aniversare.

Oleg Negruța este profesor de discipline muzical-teoretice și compoziție, Maestru în Artă, Membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova.

S-a născut pe 6 august 1935 în orașul Odessa (Ucraina). A absolvit Școala de muzică din localitate, clasa de vioară a profesorului Pavel Melamed (1960) și Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău, clasa de compoziție a profesorului universitar Solomon Lobel (1967).


Creația sa componistică începe la 1967 odată cu activitatea sa de profesor și compozitor. Predă disciplinele muzical-teoretice la Școala de Arte „Alexei Stîrcea” din Chișinău. Între 2003-2006 a lucrat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Lucrările pianistice ale compozitorului Oleg Negruța atrag atenția de 50 de decenii atît profesorilor, cît și studenților prin raportul dintre concretețea melodică și sonoritate, formă împlinită, stil și limbaj creator, expresie pură a sentimentelor.

Creația pianistică devine, cu adevărat, laboratorul unde compozitorul imprimă o energie deosebită fluxului melosului național în muzica instrumentală.
Repertoriul lui pianistic surprinde prin claritatea desenului muzical bazat pe folclorul moldovenesc, gîndirea orchestrală și tendința spre stilul de concert.

În lucrările sale se regăsesc melodiile dinamice, pline de viață, bogate în ritmuri de dans național.

Pe parcursul anilor compozitorul autohton Oleg Negruța a avut o contribuție substanțială la valorificarea cîntecului și jocului nostru folcloric.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load