Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Locuitorii din Transnistria nu pot participa la recensămîntul general: care e motivul

12 apr. 14:20   Societate
6143 0

Locuitorii din stînga Nistrului nu pot participa la recensămîntul general al populației din Republica Moldova, chiar dacă vor dori să facă acest lucru.

Despre acest lucru a declarat la 11 aprilie șeful Direcției recensăminte de la Biroul Național de Statistică, Dorin Lozovanu. Oficialul a spus că Chișinăul a încercat să stabilească o colaborare cu Tiraspolul pentru a efectua recensămîntul pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar a fost refuzat, transmite NM.

Lozovanu și-a exprimat regretul că locuitorii din Transnistria nu pot participa la recensămîntul general, iar autoritățile moldovenești nu au posibilitatea de a obține măcar date generale despre locuitorii din stînga Nistrului.

"Din păcate, un recensămînt care ar include întreaga populație a Moldovei a fost efectuat încă în perioada sovietică. La ultimul recensămînt am cooperat cu autoritățile din autoproclamata RMN și ne-au fost oferite date, dar acum nu avem nici așa ceva. Moldova ar dori să efectueze un recensămînt pe malul stâng, dar Biroul de Statistică nu se deosebește în acest sens de alte instituții de stat și nu controlează aceste raioane. Noi nu avem acces la astfel de date", a spus el.

În același timp, oficialul a spus că autoritățile moldovenești au propus Tiraspolului să participe la recensămînt, dar au primit refuz, de aceea cetățenii care locuiesc în Transnistria nu vor putea participa la recensămîntul general, chiar dacă vor dori să facă acest lucru personal. "Ne-am adresat Tiraspolului prin intermediul Comisiei comune de control și al Biroului pentru Reintegrare, dar am primit un refuz și am decis să nu creăm un conflict", a adăugat Lozovanu.


Reamintim că, începînd cu 8 aprilie, timp de 3 luni în toată țara se va efectua recensămîntul populației și locuințelor. Cei care vor refuza să ofere date individuale în scopuri statistice vor fi sancționați cu amendă de pînă la 2100 de lei, conform articolului 330 din Codul contravențional.

De menționat că pe internet au apărut deja fotografii cu chestionarul recensămîntului. În același timp, mai mulți cititori ai site-ului Noi.md au trimis mesaje pe adresa redacției în care și-au exprimat indignarea față de conținutul unor întrebări, care, în opinia lor, sînt de-a dreptul ciudate.

Doru Petruzi, directorul general al companiei sociologice IMAS, a declarat pentru Noi.md că el, în calitate de sociolog, nu prea înțelege cît de potrivite sînt astfel de întrebări în contextul unui astfel de eveniment ca recensămîntul.

Portalul Noi.md a transmis o solicitare către Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal cu privire la faptul dacă întrebările din chestionar sînt formulate corect conform legislației Republicii Moldova și dacă acestea nu contravin Legii privind protecția datelor cu caracter personal. Biroul Național de Statistică (BNS) ne-a oferit o serie de explicații cu privire la unele întrebările din chestionar.

Noi.md realizează și un sondaj de opinie în rîndul cetățenilor pe tema: "Veți participa la recensămîntul în desfășurare în Moldova?".

Puteți vota în cadrul sondajului AICI

9
2
2
3
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?