Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Lista alimentelor care nu trebuie să lipsească de pe masa ta

12 iun. 2023,, 04:00   Societate
5007 0

Pentru a fi sănătos nu este important să mănînci cinci fructe și cinci legume pe zi, așa cum o spun majoritatea nutriționiștilor, dimpotrivă iarna unele fructe și legume sînt lipsite de nutrienți nu dau nici un plus valoare alimentației dumneavoastră.

Declarația a fost făcută de Maria-Victoria Racu, medic nutriționist, șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor la Agenția Națională pentru Sănătate Publică în cadrul rubricii ”Nicăieri nu-i ca acasă”.

”O să fiu banală și o să spun că fructele și legumele, pentru că doar 40% din moldoveni consumă cinci fructe și legume pe zi. Nu este neapărat să mergem iarna să ne cumpărăm roșii și castraveți, pentru că sînt și scumpi și nu au toți nutrienții de care noi avem nevoie. Este important să prioritizăm fructele, legumele și verdețurile de sezon și rînd pe rînd încep să apară verdețurile noastre, autohtone și să le cumpărăm pe cele care cresc aici, pe teritoriul nostru. Nu vreau să zic că cele de import nu sînt bune, dar cu cît mai scurt este drumul de la fermă la furculiță, cu atît mai mult se păstrează vitaminele și microelementele, în special atunci cînd noi culegem acasă o roșie, un castravete, noi culegem cînd deja e copt și atunci cînd produsul este copt, el atunci are cei mai mulți antioxidanți. Iar dacă produsul este cules verde sau este copt forțat, atunci el nu mai conține acei antioxidanți, pe care noi îi căutăm atăt de mult. Aș spune că fructele și legumele de sezon trebuie să se regăsească neapărat. Trebuie să fie și o sursă de proteină. Aici vorbesc despre carne și toată lumea ar prioritiza carnea crescută acasă, anume acel pui olimpic, care a făcut exerciții, a alergat, a fost expus razelor solare. Ouăle de casă conțin și omega 3, și vitamina D”, a spus nutriționista.

Totodată aceasta spune că este foarte important să utilizăm produsele alimentare cît mai naturale.

”Aș spune că tot ce e de casă, carnea de casă, neapărat trebuie să fie. Și tot aici se regăsesc și ouăle. Preferabil de casă, pentru că ele sînt bogate în microelemente, pentru că cele din comerț, în mare parte, sînt obținute de la găinile care sînt crescute în baterii, care nu fac deloc mișcare, nu contactează cu razele solare și sînt foarte sărăcăcioase în microelemente, per general. Produsele lactate la fel sînt o sursă de proteină și ele urmează să se regăsească în fiecare zi în meniul nostru. Și încă un produs sînt cerealele integrale. Este important să le adăugăm în fiecare zi ca garnituri. De exemplu, dacă vorbim despre fulgi, sînt fulgii mășcați, nu sînt cei mărunți, de exemplu cei de ovăz, care se prepară în cîteva minute. Dacă vorbim despre mălai, atunci îl alegem pe cel mai grunjos, care este mai mășcat. Dacă vorbim despre orez, îl alegem pe cel brun sau prefiert, care a fost opărit în cusa necomestibilă și vitamine și minerale migrează în interiroul acesteia și hrișca, grîul. Tot ceea ce poate fi adăugat pe farfurie, de cel puțin trei ori pe zi”, a spus Maria-Victoria Racu.

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?